Juveler och guld för åtta miljoner stulna

Guldhandlarna åt på restaurang när tjuvarna slog till

NYHETER

Fredagen den 13 augusti var verkligen en otursdag för två tyska guld- och juvelhandlare som kom till Nyköping.

Medan männen satt i restaurangen på Hotel Park Inn försvann deras kollektion med smycken och annat från ett av hotellrummen, värde cirka 900 000 euro, omkring 8,2 miljoner kronor.

Nu går polisen och det tyska försäkringsbolaget ut och ber om tips. Den som har sådana som kan återföra guldet till säljarna kan räkna med en bra belöning. Tio procent av värdet eller högst 100 000 euro, drygt 912 000 kronor, lovar försäkringsbolaget Mannheimer Versicherungen.

De två säljarna från juvelerarföretaget Erwin Reich i Pforzheim i sydvästra Tyskland hade besökt kunder i Oslo och Stockholm och var på väg hem med morgonplanet från Skavsta på lördagen. Någon gång mellan klockan 19 och 21 på fredagskvällen blev de av med sitt viktigaste bagage; smaragder, briljanter och guldsmycken, förpackade i fyra stora specialväskor och en mindre väska.

Vissa spår

Kriminalkommissarie Mats Johansson vid Nyköpingspolisen säger att man förutom brytmärken på hotellrummets dörr har ”vissa spår”. Vilka vill han inte säga.

– Lådorna fanns på en pirra, med vilken tjuvarna har kört iväg dem, säger Mats Johansson.

Han utgår från att de mycket väl visste i vilket av de båda försäljarnas rum de lådliknande väskorna fanns. Att tjuven eller tjuvarna visste vad de innehöll vill han däremot inte utgå från.

– Vi har hittills inga uppgifter om att någon har försökt att sälja något av stöldgodset, säger Mats Johansson.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM