Tre dödades när Ikea öppnade

Rabatter orsakade kaos i Saudiarabien

NYHETER

RIYAD

Tre människor trampades på onsdagen ihjäl och 17 personer skadades i trängseln då Ikea i Saudiarabien öppnade nya varuhus i huvudstaden Riyad och hamnstaden Jidda.

Ikea hade i annonser lovat rabattkuponger värda över tusen kronor styck till de första 50 kunderna, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Enbart till det nya Ikeavaruhuset i Jidda kom mellan 70000 och 80000 personer.

– De köande i Jidda täckte varuhusets hela parkeringsplats på 22000 kvadratmeter och gatorna runt omkring. Plötsligt gick något över styr, berättar Amin Jamal, vice vd i Ikeas saudiska bolag, i telefon från Riyad.

Några sekunder

– Det handlade bara om några sekunder.

Ikea har varit etablerat i landet sedan 1982. Ingen representant från moderbolaget Ikea Services ville på onsdagen kommentera olyckan utan hänvisade till det saudiska bolaget. Enligt olika pressuppgifter var de omkomna en pakistanier och en saudisk medborgare. De tredje personens nationalitet har inte angivits.

Amin Jamal säger till TT:

– Ikea är mycket populärt och vi visste att det skulle komma mycket folk. Men det har aldrig tidigare kommit så många när vi har öppnat nya varuhus. En del började köa redan vid midnatt och visst förekom det en del ilska bland de väntande.

– Personal och vakter försökte övervaka parkeringsplatsen och hålla ordning. Men allt fler människor tryckte på och strax efter klockan nio gick kontrollen förlorad.

Köttbullar

Enligt Amin Jamal återställdes ordningen tämligen snabbt.

– I övrigt har båda invigningarna gått som planerat. Folk vandrar nu runt i varuhusen, fyndar och äter svenska köttbullar. På det hela taget en vacker dag, säger han.

De två nya saudiska Ikeabutikerna är nummer 200 och 201 i hela världen. Av samtliga ägs och drivs 179 enbart av Ikeakoncernen medan 22 drivs av samägda bolag.

Eva Stål, pressansvarig på Ikea Sverige, säger till TT att såvitt bekant har det aldrig tidigare inträffat att folk har trampats ihjäl i samband med Ikeas varuhusinvigningar.

Thomas Hamberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM