Ryske försvarsministern: En krigsförklaring

President Putin avbröt sin semester

NYHETER

Rysslands försvarsminister Sergej Ivanov sade att aktionen mot skolan och andra terrorhandlingar är liktydiga med en krigsförklaring, rapporterar Interfax.

– I praktiken har man förklarat krig mot oss. Men fienden syns inte och det finns ingen front, sade ministern till journalister i Moskva.

Den ryske presidenten Vladimir Putin avbröt på onsdagen sin semester i Sotji på grund av gisslandramat.

Han begav sig till Moskva och hade på vägen dit ett samtal i telefon med Nordossetiens president Aleksander Dzasochov, sade Putins pressekreterare Aleksej Gromov till Interfax.

På flygplatsen i Moskva möttes presidenten av bland andra inrikesminister Rasjid Nurgalijev, riksåklagaren Vladimir Ustinov och säkerhetstjänstens båda högsta chefer. De diskuterade skoldramat i Nordossetien och vilka åtgärder det skulle föranleda.

Vill prata med presidenten

Gisslantagarna uppges kräva att få prata med Nordossetiens president Aleksander Dzasochov, Ingusjiens president Murat Ziazikov och doktor Leonid Rosjal, känd för att ha hjälpt gisslan i dramat i Moskvateatern 2002. Det sade dumaledamoten Michail Markelov, som befinner sig utanför skolan, till Interfax.

Läkaren Leonid Rosjal är på väg till Beslan, enligt Nordossetiens inrikesminister Dzantijev.

Nordossetiens premiärminister Michail Sjatalov sade att ett center har upprättats för att hantera gisslandramat och att det leds av president Aleksander Dzasochov.

Simone Söderhjelm, Kristian Lindquist, TT