Flera släppta ur gisslan

Enligt uppgift har 26 personer släppts

1 av 4 | Foto: skynews
Den lilla bebisen var en av dem som släpptes på torsdagen.
NYHETER

Försöken att få in mat till de hundratals barn och vuxna i gisslan har misslyckats.

Men i eftermiddag spreds en strimma hopp när 26 ur gisslan – kvinnor och deras små barn – släpptes.

Samtidigt kommer nya uppgifter om terroristerna – 16 män och två kvinnor.

Lyckliga scener utspelade sig i eftermiddag för första gången sedan gisslandramats inledning. Enligt Itar-Tass släpptes 26 personer ur gisslan – och på plats sågs militären föra i väg kvinnorna och deras små barn.

Rapporterna kom strax efter att två explosioner förvärrat situationen vid skolan i staden Beslan i Nordossetien, nära Tjetjenien. Men efter en lång, spänd väntan rapporterades att en brinnande bil exploderat.

Gör allt för fredlig lösning

Fortfarande sitter minst 132 barn och ett okänt antal vuxna har nu levt under dödshot i över ett dygn. Och terroristerna använder dem som sköldar mot specialstyrkorna utanför.

Myndigheternas förhoppning är att få till stånd en förhandling och president Vladimir Putin lovade i eftermiddag att myndigheterna ska göra allt för att nå en fredlig lösning. Men dagens första försök var nära att sluta i katastrof.

När förhandlare och militären på förmiddagen försökte föra in mat till barnen öppnade terroristerna eld och en kort strid utbröt. I nästa steg nådde man kontakt – bara för att få veta att terroristerna inte accepterade samtal.

En lapp skickades ut. Och det enda budskapet var:

”Vänta.”

Mardrömmen fortsätter för hundratals barn, lärare och föräldrar. De vet lite om vad som ligger bakom attacken.

Terroristgruppen multinationell

Klart står att tungt beväpnade terrorister – med sprängämnesbälten runt kroppen – slog till tidigt på onsdagsmorgonen. Det var årets första skoldag och en ceremoni hölls med elever, föräldrar och skolpersonal när angreppet kom.

Nordossetiens inrikesminister Kazbek Dzantijev säger dessutom till ryska medier att man vet en del om gruppens sammansättning.

– Enligt preliminära uppgifter är banditgruppen multinationell. I den finns osseter, ingusjier, tjetjener och ryssar, säger han.

Ryska prickskyttar och stridsvagnar har omringat skolan och utanför avspärrningarna väntar hundratals oroliga, gråtande anhöriga.

Paniken nära

Många av dem får hjälp av psykiatriska rådgivare. Men paniken är hela tiden nära.

– Låt dem gå, de är oskyldiga. Låt oss ta våra barns plats, skrek en gråtande kvinna.

Svetlana Tskayevas vuxna dotter och hennes två barn befinner sig bland gisslan.

– De berättar ingenting för oss. Det är hemskt och skrämmande, säger hon till AP.

Uppgifterna om antalet personer som hålls fångna varierar fortfarande. Det handlar dock om mellan 120 och 400 människor och en lista med 132 barns namn har publicerats.

Flera har dött

Angriparna har dessutom hotat att döda 50 barn för varje gisslantagare som dödas. Flera av barnen placerades redan på onsdagen som sköldar i fönstren för att förhindra en attack från soldaterna.

Flera människor ska redan ha fallit offer i gisslandramat. Lokala myndigheter meddelade till Itar-Tass att tolv personer mist livet.

Angriparna krävde tidigt att få förhandla med barnläkaren Leonid Roshal – som deltog i förhandlingarna vid teaterockupationen i Moskva för två år sedan – och sent i natt anlände han till Beslan. Gisslantagarna fick under natten erbjudande om fri passage till Ingusjien och Tjetjenien om de släppte barnen.

De ombads också att låta vuxna ersätta barnen. Men terroristerna sade nej till alla förslag.

Gisslantagarna kräver att ryska trupper lämnar Tjetjenien och att Nordossetiens grannrepublik Ingusjien ska släppa gripna tjetjenska rebeller.

Fakta/Tjetjenien och terrorn

Tidigare:

Johan Edgar, Kristian Lindquist, Mattias Lundell, Simone Söderhjelm, Tove Wennergren