Sjuk fånge fritogs vid sjukhuset

NYHETER

LANDSKRONA

Den svårt sjuke internen skulle till sjukhus för en magnetröntgen.

Då körde en bil upp vid ingången och fritog honom - inför de förvånade kriminalvårdarna.

- Den ene vårdaren försökte hänga kvar i bilen när den körde i väg, men fick slag över armarna, säger häkteschefen Roine Jonsson.

Fritagningen utanför sjukhuset i Landskrona var över på några sekunder.

Kriminalvårdaren som försökte stoppa bilen fick skrapsår på händerna och armarna.

Fången är svårt sjuk

Det fanns enligt kriminalvården ingenting som tydde på att den 56-årige internen, som är dömd till 22 månaders fängelse för försök till stöld och hälerier, skulle försöka rymma.

- Tvärtom. Han är svårt sjuk och i behov av vård efter en stroke. Hans fysiska tillstånd är så dåligt att han själv inte skulle kunna springa från vår personal, säger Roine Jonsson.

Tog det lugnt

Eftersom den 56-årige mannen varken ansågs rymningsbenägen eller farlig för allmänheten tog vårdarna det ganska lugnt vid transporten från häktet i Kristianstad till sjukhuset i Landskrona.

Medan en av kriminalvårdarna skulle parkera bilen steg den andre av vid sjukhusets ingång tillsammans med 56-åringen. Det var då som en mörk bil plötsligt körde upp bredvid dem.

"En felbedömning"

Polisen hade i går inga spår efter 56-åringen eller den som fritog honom. Man räknar med att han kommer att dyka upp igen eftersom han behöver sjukhusvård.

Christer Isaksson, säkerhetsansvarig på Kriminalvårdsstyrelsen, säger:

- Med facit i hand var det en felbedömning att inte ha större säkerhet vid transporten, men det fanns som sagt inga indikationer på att han planerade att rymma.

Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM