Fånguppror på Mariefredsanstalt

Vandaliserade inredning - personal tvingades fly

NYHETER

Fångarna vandaliserade paviljongen - och bröt sig med våld ut på rastgården.

Först efter fem timmar fick en förstärkt insatsstyrka kontroll över fångupproret

i Mariefred.

Foto: FREDRIK HOFGAARD
Varade i fem timmar Först när en förstärkt insatsstyrka kallades in gick det att få kontroll över situationen.

- Det är en väldig förödelse inne på avdelningen. Den ser för bedrövlig ut och går inte längre att använda, säger anstaltschefen Henrik Svärd.

Flyttade intagna

Upproret började vid 13-tiden i går.

Nitton intagna gick lös på inredningen och personalen som var där tvingades fly.

- Vi tror att upproret beror på att vi i tisdags flyttade några intagna på avdelningen som vi identifierat som ledarfigurer, säger Henrik Svärd.

Fångarna lyckades slå sönder fönster och bryta upp en dörr ut mot rastgården. Extra personal kallades in från Hall och Kumla. Vid 17-tiden fanns en insatsstyrka på 34 man från kriminalvården på plats inne på anstalten. Först då fanns möjlighet att få kontroll över situationen.

Strax före klockan sex i går kväll gick kriminalvårdens insatsstyrka - med sköldar, batonger, handfängsel och dräkter som skyddar mot stickvapen och slag - in på rastgården.

- Då fanns tio intagna kvar på gården. Nio hade en stund tidigare valt att gå in på avdelningen igen, säger Henrik Svärd.

Gav upp

Alla gav upp utan motstånd när de mötte insatsstyrkan och försågs med handfängsel.

Senare under kvällen fördes 15 av dem till anstalterna i Kumla, Hall och Tidaholm. Övriga fick tillbringa natten på olika häkten. Samtliga ska nu omplaceras.

Petter Ovander