Minnesgudstjänst - med patienterna

NYHETER

På lördag hålls en minnesgudstjänst för Helena Bering i Stockholm.

De anhöriga vill bjuda in hennes tidigare patienter - och att ceremonin ska bli en manifestation mot våld:

- Det var en hjärtefråga för Helena, säger psykologkollegan Greger Aronsson.

Foto: URBAN ANDERSSON
Kollegan Greger Aronsson arrangerar minnesceremonin för Helena Bering i Oscarskyrkan i Stockholm.

Klockan 18 på lördag hålls minnesgudstjänst för mördade Helena Bering i Oscarskyrkan i Stockholm.

Initiativtagare är Greger Aronsson, kollega till Bering i nätverket Almagruppen. Han fick sedan med de anhöriga på idén.

- Helenas familj är av förklarliga skäl väldigt upptagen av sin stora sorg och smärta. Därför håller jag i det praktiska kring gudstjänsten, säger han.

- Jag har pratat med hennes syster och make. De vill via Aftonbladet nå ut till alla som kände Helena och ge dem möjlighet att samlas under ceremoniella former.

Mot våldet

Inbjudan riktar sig till vänner, kolleger och inte minst de många patienter Helena Bering haft i sitt arbete.

- Ofta blir psykologen den viktigaste personen i en klients liv. Helena har hjälpt väldigt många människor som kan vilja närvara vid gudstjänsten.

Helena Berings familj vill också att ceremonin ska bli en manifestation mot våld. Greger Aronsson är en av många psykologkolleger till Bering som nu försöker stötta hennes familj.

- De anhöriga befinner sig fortfarande i den inledande chockfasen. Allt är ett enda kaos. Det de behöver nu är en lugn person vid sin sida.

Behöver trygghet

- Familjen behöver trygghet, det kan handla om att titta på bilder och tända ljus. Den som finns där som stöd behöver inte säga så mycket, ska inte säga så mycket.

Hur mycket betyder gudstjänsten i sorgearbetet?

- Den kan betyda en del. Det kan skänka familjen styrka att se hur många människor som stod Helena nära, säger Greger Aronsson.

Läs också:

TIDIGARE ARTIKLAR: