Århundradets orkan närmar sig Florida

"Den kommer att skaka om deras värld"

Foto: afp
Ett byggföretag i Florida förbereder för orkanen Frances.
NYHETER

Över två miljoner uppmanas att evakuera sina hem när orkanen Frances närmar sig Florida i USA, bara veckor efter att ovädret Charley drabbat delstaten.

Experter varnar för att det kan vara århundradets värsta storm.

– Den kommer att skaka om deras värld, säger stormexperten Jim Lushine enligt Miami Herald.

Foto: afp
Frances kan bli den starkaste orkanen på 100 år och den närmar sig nu Florida.

Tusentals flyende Floridabor och turister täppte på torsdagen igen motorvägar som leder in i landet efter att den största evakueringsordern någonsin gått ut i delstaten. 2.500.000 invånare har uppmanats att lämna sina hem – i väntan på vad som kan vara den värsta orkanen på över 100 år.

Floridas guvernör Jeb Bush har utropat undantagstillstånd i hela Florida och kallat in nationalgardet.

Skolor och kontor har stängt; och på gatorna har bussar slutat att rulla. Överallt pågår ett febrilt arbete med att stärka hus, och bunkra upp med burkmat, vatten och generatorer. Militärplan och helikoptrar har under dagen setts flygas ut ur området, skriver AP.

Rev upp träd med rötterna

Floridas atlantkust - från Florida City till Daytona Beach - kan börja känna av vindarna inom 24 timmar. Med vindstyrkor på uppåt 65 meter per sekund väntas Frances anlända till Floridas sydöstra kust på fredag.

– Jag kan inte nog understryka hur kraftfull den här är. Om det finns något där ute som kan dämpa den, så har vi inte sett det än, säger Max Mayfield på orkancentrumet.

De varnade också för stora flodvågor, kanske uppemot fem meter höga; och stormen kan ha tilltagit ytterligare när den väl når fastlandet.

På onsdagen drog Frances in över öarna Turks och Caicos i Karibien. Ovädret blåste av tak och rev upp träd med rötterna. Telefonkontakten var bruten, men det rapporterades inte om några personskador.

På torsdagen nådde Frances Bahamas. Trots att de flesta husen på ön är byggda för att klara av mycket kraftfulla stormar, köade folk till byggvaruhusen för material att stärka dem ytterligare.

Regnmättad mark

Många hem i Florida har fortfarande lappade tak efter Charleys framfart och på gatorna finns fortfarande bråte som kastats omkring av de kraftfulla vindarna.

Frances centrum låg på förmiddagen nära 90 mil öst-sydöst om West Palm beach och rörde sig väst-nordväst med en hastighet av 20 kilometer i timmen.

Floridas guvernör Jeb Bush sade att ingen teknologi i världen kan förutspå Frances exakta bana.

Marken i området är mättad med regn från tidigare oväder och endast lite regn och vind kan slå ut el och telekommunikationer.

– När marken är så här vått kan träd lätt välta, sade Tom Williams, talesman för energibolaget Duke Power i Charlotte, North Carolina.

Större än Charley

Om Frances slår mot Florida kan det bli den starkaste orkanen på ett århundrade. Orkanvindar sträcker sig 120 kilometer ut från orkanens centrum, vilket innebär att den har dubbelt så stort omfång som Charley.

Lorraine Lewis från North Miami Beach har köpt en liten kokplatta, men planerar inte att stanna kvar så länge att hon skulle bli tvungen att använda den.

– Jag har vatten, plastdunkar och en flygbiljett, sade hon till AP.

Charley förstörde mer än 30 000 hem och dödade 27 människor i den värsta naturkatastrofen i området sedan orkanen Andrew.

Per Mattsson, Tove Wennergren