Signaler från rymden kan vara kontaktförsök

Regelbundna tecken uppfångade på universums huvudfrekvens

NYHETER

En hittills oförklarlig radiosignal från yttre rymden har satt fart på astronomernas fantasi.

Det skulle – kanske, kanske – kunna vara ett kontaktförsök från en utomjordisk civilisation.

Det skriver den ansedda vetenskapliga tidskriften New Scientist i sitt nya nummer.

Signalen verkar komma från en punkt mellan stjärnkonstellationerna Fiskarna och Väduren. Ett teleskop i Puerto Rico har uppfångat signalen vid tre tillfällen.

Det är inte första gången hopp – eller farhågor – om kontakt med utomjordingar har väckts.

En gång, mot slutet av 1960-talet, avslöjades signalkällan så småningom som en pulsar. Det handlade, visade det sig, om en roterande neutronstjärna som skickar ut strålning i regelbundet återkommande pulser.

Sannolik frekvens för kontakt

Det är möjligt att den nya signalen också har något hittills okänt astronomiskt fenomen som upphov. Eller så kan det vara något som teleskopet självt har skapat, påpekar New Scientist.

Men astronomer världen över blir mer och mer till sig.

– Om de kan se den fyra, fem eller sex gånger börjar det verkligen bli spännande, säger Jocelyn Bell Burnell vid universitetet i Bath till tidskriften.

Signalen sänds på den huvudfrekvens där universums allra vanligaste element, vätet, absorberar och utsänder energi. Om utomjordingar skulle vilja ge sig tillkänna är det sannolikaste att de skulle använda den frekvensen, säger astronomer.

Signalerna har plockats upp via [email protected] Det utnyttjar program som används som skärmsläckare på miljoner persondatorer över hela världen till att söka igenom de enorma mängder data som teleskopet samlar in.

TT