Franska gisslan överlämnad till gerillagrupp

Chesnot och Malbrunot kan släppas inom kort

NYHETER

De två franska journalister som suttit som gisslan i Irak i snart två veckor har överlämnats till en irakisk gerillagrupp.

Förhoppningarna om att de båda inom kort kan återvända till Frankrike är stora.

–De är inte längre i gisslantagarnas händer, sade Frankrikes kulturminister på torsdagen i Perpignan, enligt AFP.

Foto: AP
Frilansande radioreportern Christian Chesnot, 37, tillsammans med Georges Malbrunot, 41, som arbetar för tidningen Le Figaro. De både ska nu ha överlämnats till en annan gerillagrupp i Irak.

Hoppet om ett lyckligt slut på det gisslandrama som startade den 19 augusti då två franska journalister kidnappades i Irak steg på torsdagen. Christian Chesnot och Georges Malbrunots är ännu inte i säkra händer, men uppgiften om att de överlämnats är ett steg i rätt riktning.

– Det senaste vi fått höra är att Christian Chesnot och Georges Malbrunot har överlämnats av Islamiska armén i Irak till en irakisk sunnimuslimsk gerillagrupp... en oppositionsgrupp som vi vet de senaste dagarna har förordat att gisslan skulle friges, sade den franska dagstidningen Le Figaros chefredaktör Jean de Belot.

Uppgifterna bekräftas av myndigheterna

Uppgifterna om överlämnandet bekräftades senare av Frankrikes kultur- och kommunikationsminister Renaud Donnedieu de Vabres.

– Vi vet att de lever och inte längre är i händerna på de kidnappare som förde bort dem, sade han.

Tidigare på dagen hade en irakisk diplomat i Paris enligt AFP sagt att han är mycket optimistisk om utgången för de två kidnappade franska journalisterna.

– Jag tror att de kommer att släppas snart, sade diplomaten som vill vara anonym.

– Jag tror att det kommer nyheter i kväll eller i morgon, tillade han utan att gå in på vad detta kunde innebära.

Försvann den 19 augusti

De franska journalisterna har varit försvunna sedan den 19 augusti. De sågs senast i Bagdad när de förberedde sig för att åka till Najaf. Någonstans på vägen tillfångatogs de.

Kidnapparna har ställt krav på att den franska regeringen häva den lag som förbjuder muslimska flickor att använda huvudduk i skolan. Enligt kidnapparna var lagen orättvis.

Lagen har tidigare väckt ilska bland islamska fanatiker. Bland annat har al-Qaidaledaren Ayman al Zawahari beskrivit lagen som ett hatiskt korståg mot islam.

Uppgifterna om att Malbrunot och Chestnot överlämnats kom samma dag som höstterminen började för drygt 12 miljoner franska elever – den första dagen i den nya lagens liv.

Per Mattsson, TT