Naken kvinna blir serveringsfat

Moderna museet: Det är inte äckligt eller sexistiskt

NYHETER

Havets läckerheter serverade på en naken kvinnokropp.

Det handlar inte om pornografi, utan konst på Moderna museet.

Foto: AFP
I nästa vecka visas Katrine Helmerssons installation på Moderna museet. Installationen består av en festmåltid uppdukad på en kvinnokropp. Idén kommer från japanska nyotaimori - en tradition där det ingår att förolämpa kvinnan.

Det är konstnären Katrine Helmersson som står bakom installationen som visas för allmänheten nästa vecka. Det är ingen ny idé, snarare en hyllning till ett original från 1959.

Det var då den surrealistiska konstnären Meret Oppenheim bjöd hem sina vänner på en riktig festmåltid uppdukad på en kvinnokropp. Då serverades förrätten från lår och underliv och efterrätten från brösten.

Kvinnohyllning

- Oppenheim gjorde det som en hyllning till kvinnan och hennes närhet till det jordiska elementet, säger museets intendent Catrin Lundqvist som inte alls ser det hela som något sexistiskt eller äckligt.

Frukter och humrar

Festmåltiden på Moderna museet kommer att bestå av frukter, stora humrar och mindre skaldjur upplagda på den nakna modellen.

Om någon av besökarna kommer att våga ta för sig från fatet är mer osäkert.

- Jag vet inte hur folk kommer att reagera. Det här kan ju uppfattas på fel sätt. Men vår publik är ganska konstvan så jag tror att det kommer att gå bra, säger Catrin Lundqvist.

Konstnären själv hade smygpremiär för installationen i sin lägenhet i våras.

- Mina vänner som var inbjudna var helt betagna av stämningen, säger Katrine Helmersson.

Del av avslutningen

Festen blir en grand final på Moderna by Night som i övrigt bjuder på filmvisning och en konsert. Allt med konstnären Meret Oppenheim som tema.

- Det kommer att bli ett härligt party, säger konstnären.

Nyotaimori en tradition från Japan

Karin Östman