Persson: Jag stannar kvar

Ser sin avgång som "oerhört avlägsen"

1 av 3 | Foto: JERKER IVARSSON
behåller sitt jobb Spekulationerna kring huruvida Göran Persson ska avgå eller inte har pågått en tid. Nu säger han själv att han inte har några planer på att lämna sin post och att han mycket väl kan tänka sig att sitta en mandatperiod till.
NYHETER

Frågan om Göran Perssons efterträdare är löst - han stannar kvar.

Det meddelade han i går.

- Jag är 55 år. Det är ingen överdrivet hög ålder för en statsminister. De flesta ledare ute i Europa börjar vid den åldern, säger han i en intervju.

Det har länge spekulerats om statsminister Göran Persson ska vara kvar efter valet 2010 och vem som i så fall skulle efterträda honom.

Pär Nuder och Margot Wallström har nämnts som de främsta kandidaterna.

Först i en intervju med Sydsvenska Dagbladet i dag kommer beskedet - Persson kan tänka sig sitta kvar, hans avgång känns "oerhört avlägsen".

Utesluter inget

- I våras när jag linkade runt och hade ont tyckte jag det mesta var ledsamt. Nu har jag inga sådana tankar. Vi får se om jag kör en mandatperiod till. Jag utesluter det absolut inte, säger Persson i intervjun.

Tryggheten i att ha en given efterträdare i Anna Lindh försvann i samband med hennes död.

- Det var en väldig trygghet att det fanns en person som var beredd att ta vid om jag ville avgå eller om det hände mig något. Den tryggheten försvann, säger Göran Persson.

Väntat, enligt expert

Några givna efterträdare finns inte nu och därmed säger sig Persson överväga att sitta kvar över valet 2010, förutsatt att han får väljarnas förtroende.

Enligt Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet var uttalandet väntat.

"Förödande för s"

- Det är förödande både för honom och hans parti att det ska pågå ett utdragen spekulationsprocess om när han ska sluta. Det blev en konstig fokusering. Ett klargörande från statsministern var nödvändigt. Han var tvungen att ge besked. Annars riskerade han att hamna i ett läge där hans auktoritet i värsta fall minskade, säger han till Sydsvenska Dagbladet.

Göran Perssons uttalande kom i direkt anslutning till de borgerliga partiledarnas senaste politiska utspel.

- Jag tror inte att det har påverkat honom. Han fick bara frågan och svarade på den, säger statsministerns pressekreterare Anna Helsén till Aftonbladet.

Göran Persson blev ordförande i socialdemokratiska partiet 1996. Samma år tillträdde han som statsminister.

Mira Micic