Det kan vara ett ritualmord

Helena Bering fördes till plats med porrbilder

NYHETER

Polisen har hittat en ritualplats för extrema sexuella intressen - nära den plats i skogen där Helena Bering låg död.

Inplastade bilder på nakna kvinnor i förnedrande situationer satt upphängda i träden och låg utlagda i rad på marken.

- Det handlar om ett tiotal bilder. De var alla av samma mycket grova karaktär, berättar en polis.

Mordet på Helena Bering kan ha utförts som ett sexuellt ritualmord. De grova porrbilderna som hittades upphängda i skogen nära platsen där hennes kropp hittades kan ha koppling till mordet. En teori är att mördaren försökte göra ett sexuellt närmande och att ett gräl uppstod när han avvisades.

Polisen har dokumenterat de grova pornografiska bilderna. De visar genomgående kvinnor som poserar nakna. Vissa bilder är, enligt uppgift, mycket frånstötande.

Alla bilder var inplastade med hjälp av förslutbara påsar och helt oskadda av väder och vind. Enligt Aftonbladets källor var de utlagda på ett speciellt sätt på marken och några hängde uppe i trädstammarna:

- Det hela ser ut som en ritualplats.

Vid bilderna låg också flera tomma ölburkar. De kan nu analyseras i jakten på finger- och DNA-avtryck.

Sexuella avsikter

Polisen är mycket intresserad av bilderna och man tror att den så kallade ritualplatsen kan ha ett samband med mordet.

- Men det kan fortfarande vara en ren tillfällighet, säger en källa.

Platsen låg i en rak linje mellan vägen och fyndplatsen i skogen. Och polisen tror att mördaren lurade eller hotade Helena Bering att följa med in i skogen.

En teori är att mördaren tog med sig henne in i skogen för att göra ett sexuellt närmande. Men i det läget ska hon ha avvisat personen - och ett gräl uppstod.

Helena Bering kan ha försökt fly. Mördaren följde då efter och högg ned henne bakifrån - upprepade gånger.

- Han har hamnat i stora svårigheter när han försökt realisera sin fantasi. Men han har ändå inte kunnat låta bli att göra något åt saken, säger Ulf Åsgård, psykiatriker och experter på gärningsmannaprofiler.

Det skulle betyda att mördaren, sedan han misslyckats med sin plan, gick tillbaka en bit, stannade och satte upp bilderna. På så vis skulle mördaren ändå kunna leva ut sin fantasi via bilderna.

Ulf Åsgård menar att bilderna i så fall varit oerhört viktiga för mördaren - och att han har burit dem med sig länge.

Ulf Åsgård säger att mördaren måste finnas i en begränsad krets av sexualbrottslingar som haft tidigare kontakt med Helena Bering via hennes arbete.

Polisen har fortfarande många frågor att besvara om händelseförloppet. Men en sak är säker. Om det är mördarens ritualplats så är det en sexgalning man nu jagar.

Från porrtidningar

På nästan samtliga bilder förekommer kvinnor, i några fall i mycket extrema situationer. Flera av bilderna är sannolikt rivna ur porrtidningar.

I dag åker utredarna från länskriminalen i Stockholm till Uppsala för att ytterligare ta del av resultaten från obduktionen och den tekniska undersökningen. Det arbetet har pågått sedan Helena Bering hittades död i söndags.

Dödade i vilt raseri

Utredningen har visat att hon höggs med ett tiotal hugg. De flesta tog i ryggen och mördaren slog av allt att döma i vilt raseri.

Mycket pekar också på att Helena Bering aldrig räknade med den attack som sedan kom. Att hon frivilligt skulle ha följt med en vilt främmande person anses inte troligt.

Polisen granskar därför en rad personer som hon kände eller hade kontakt med sedan tidigare, framför allt via sitt arbete som psykolog.

Richard Aschberg, Mattias Lundell