Bush talade på konventet

Lovade starkt ledarskap för amerikanernas säkerhet

Foto: AP
NYHETER

New York

George Bush lovade när han talade på republikanernas konvent i New York att fortsätta längs den utstakade vägen om han blir omvald.

Viktigast är att skydda det amerikanska folket.

Efter att ha mottagits av obligatoriska stående ovationer av partivännerna i Madison square garden tog presidenten till orda.

- Jag är hedrad av ert stöd och jag accepterar er nominering av mig till USA:s president.

- När jag sade de orden redan för fyra år sedan kunde ingen av oss ha förutsett vad de här åren skulle föra med sig.

Han syftade förstås på 11 september 2001.

- Men nu, för att vi har gjort den svåra resan kan vi se dalen bakom oss.

Talets syfte var att redogöra för den politik som Bush tänker föra de kommande åren om amerikanerna ger honom fortsatt förtroende.

- Den största plikten, sade presidenten, är att skydda det amerikanska folket. Om Amerika vacklar och svaghet under detta årtionde kommer världen att driva mot tragedi. Det kommer inte att hända när jag vakar.

- Jag kandiderar som president med en tydlig och positiv plan för att bygga en säkrare värld och ett mer hoppfullt Amerika.

- I vår värld och här hemma ska vi utvidga frihetens frontlinje.

Permanenta skattesänkningar

Presidenten gick sedan in på tydliga inrikesfrågor. De stora skattesänkningar han genomdrivit, och som kritiserats för att gynna de rika i stället för vanliga medborgare, ska göras permanenta, lovade Bush. Skattesystemet ska också förenklas.

Partiet har under konventet försökt balansera talet om krig med en mer mjuka sidor. Presidenten fortsatte på den vägen och lovade tryggare sjukförsäkringar för låginkomsttagare och att skapa ett starkare "ägarskap", ett slagord för republikanerna som innebär att varje amerikan, inte minst genom låga skatter, ska kunna ta ansvar för sina liv på egen hand.

Värna de ofödda

Enligt Bush står amerikanerna inför en tid av möjligheter. Det gäller att välja, anser presidenten, mellan honom och demokraten John Kerry, som vill höja skatterna, "och det är ett löfte som en politiker i regel håller", sade Bush.

Världen är föränderlig, sade presidenten, de värderingar vi försöker leva efter. Familjen är viktigast, sade Bush och till stort jubel förklarade han att "vi måste skydda samhällets svagaste medlemmar, vi måste göra plats för de ofödda barnen".

I samma konservativa anda förklarade Bush att han tänker skydda äktenskapet mellan man och kvinna.

Republikanerna har i sitt partiprogram antagit ett federalt förbud mot homoäktenskap.

Protester

Flera gånger stördes Bushs tal av mindre skaror som skrek protestrop, men som snabbt fördes bort. Publiken överröstade protesterna med att skrika "four more years", men det avbröt också presidenten.

Fortsatt krig

- Valet handlar också om hur USA ska svara på den fortsatta risken för terrorism, och ni vet var jag står, sade Bush.

- Vi fortsätter att vara på offensiven och slår till mot terroristerna utomlands så att vi inte måste möta dem här hemma.

Presidenten betonade bland annat vad han ansåg var framgångar i de befriade Irak och Afghanistan. Mellanöstern ska demokratiseras med amerikanskt stöd. För varje stat som slår in på frihetens väg, desto större tryck på fler, och desto svårare får terroristerna att operera i utlandet och mot USA, sade presidenten.

- Vi måste, och vi kommer att konfrontera hoten mot Amerika innan det är för sent - en syftning på det som kommit att kallas Bushdoktrinen, att ta sig rätten att slå till militärt i förebyggande syfte.

USA är "kallat"

- Jag tror att Amerika är kallat att leda frihetens kamp i det nya århundradet, sade Bush och lade till att "friheten är inte Amerikas gåva till världen, den är den allsmäktige Guds gåva till varje man och kvinna i världen".

Självklart återvände Bush sedan till att påminna om var konventet utspelade sig, bara dryga fem kilometer från Ground zero.

- Så länge vårt land finns kommer folk att se på New Yorks återuppståndelse och säga: Här föll byggnader, här reste sig en nation.

Det finns en tid för sorg, en tid för kamp och en tid för återuppbyggnad. Och nu har vi nått en tid av hopp, sade Bush och förklarade att vi är inne i frihetens århundrade.

- Genom att verka för frihet utomlands bygger vi en säkrare värld.

- Nu går vi vidare, tacksamma för vår frihet, trogna vårt mål och förvissade om framtiden för världens mest fantastiska nation, sade Bush innan han sedvanligt bad Gud välsigna lyssnarna och att välsigna Amerika.

Varpå tiotusentals ballonger och konfetti regnade ned över den 20 000 åhörarna i Madison square garden.

TT:s utsände