Lik i Himalaya kan vara svenskar

Kan ha legat där sedan 1981

NYHETER

Kropparna efter flera döda människor har hittats i Himalaya i norra Indien. Handlingar och brev som hittats på platsen pekar på att det kan röra sig om svenskar.

Dokumenten tyder på att de döda skulle ha försvunnit 1981, rapporterar den franska nyhetsbyrån AFP.

Den svenska ambassaden i New Delhi har kontaktats av indisk polis som bett svenska myndigheter hjälpa till att fastställa om de döda var svenskar.

– Vi kan ännu inte säga om det rör sig om svenska medborgare, säger ambassadrådet Anders Engström till TT.

Ärendet utreds

– Den indiska polisen håller på att utreda ärendet och de har bett oss att förmedla uppgifter till Sverige för att få identiteten fastställd.

Enligt Anders Engström kan det eventuellt röra sig om medborgare från något annat nordiskt land eller om personer från flera olika länder. Uppgifterna om hur många döda som hittats varierar mellan två och fyra.

Fyndet gjordes på en glaciär i delstaten Himachal Pradesh, vid foten av Himalaya. Den indiska nyhetsbyrån PTI rapporterar att kropparna upptäcktes av bergsguider som vandrade med en grupp spanska turister i området. Myndigheterna i delstaten har givit order om att kropparna ska bärgas.

Inga uppgifter om saknade

Anders Engström säger att den indiska ambassaden i New Delhi inte kunnat hitta några uppgifter i sina arkiv om saknade svenskar från den aktuella tiden, men han tillägger att det inte är säkert att så gamla uppgifter har sparats.

TT