”Terroristerna är al-Qaida-anhängare”

Expert: Skolbarn kan bli offer igen

NYHETER

Terroristerna som ligger bakom blodbadet i Ryssland är al-Qaida-anhängare.

Det tror terrorexperten Magnus Ranstorp, som nu fruktar fler attentat av liknande slag.

– All uppmärksamhet kan få effekten att terrorhot i framtiden i allt större utsträckning riktar sig mot barn, säger han.

Foto: Musa Sadulayev/AP
Gisslandramat i Beselan i Ryssland har hittills krävt minst 150 människoliv. Enligt uppgifter från ryska myndigheter kom tio av de döda terroristerna från länder i arabvärlden.

Gisslandramat i Ryssland tog på fredagseftermiddagen en radikal vändning.

Enligt uppgifter från ryska myndigheter var tio av de döda terroristerna inte tjetjenska medborgare – utan kom från länder i arabvärlden.

– Om uppgifterna stämmer rör det sig om internationella jihad-ister, en grupp av terrorister som är anhängare av al-Qaidas idéer, säger Magnus Ranstorp, professor vid Centrum för studier av terrorism och politiskt våld.

"Paraplyorganisation"

Enligt Ranstorp är det svårt att exakt definiera vad som utgör terrornätverket al-Qaida. Han beskriver nätverket som en paraplyorganisation som använder sig av lokala konflikter för att mobilisera anhängare. En av de konflikterna är Tjetjenien.

– Det finns inga medlemskort inom al-Qaida, men det har funnits enheter inom den tjetjenska gerillan som har arabiskt ursprung sedan länge.

"Kan hända igen"

Ranstorp fruktar nu att allt fler dåd av liknande slag kan drabba västvärlden.

Eftersom gisslandramat har fått en så stor massmedial uppmärksamhet är det möjligt att det kan få en så kallad copycat-effekt, menar han.

– Det blir mer uppståndelse när barn är inblandade vilket är precis det som terroristerna är ute efter. Det får mig att frukta att vi inte har sett dåd mot skolor och barn för sista gången.

Ranstorp tror dock inte Europa har något att frukta.

– Framförallt riktar sig terroristerna mot amerikanska måltavlor, säger han.

Tidigare artiklar:

Anna-Maria Carnhede