Hundratals döda - de flesta barn

Rysk militär: Operationen är över

Foto: AP
Över 200 människor miste livet i gisslandramat i Ryssland.
NYHETER

Gisslandramat i Beslan i ryska delrepubliken Nordossetien fick en blodig upplösning. Över 200 människor miste livet, många av dem barn. Under kvällen blåste militären blåste av belägringen vid skolan.

Foto: AP
En skadad flicka bärs till säkerhet utanför skolan.

Operationen är över, sade general Viktor Sobolev, vars styrkor deltagit i aktionen. Tjänstemän sade enligt Itar-Tass att operationen var inne i sin ”andra fas” då man också söker medbrottslingar till skolockupanterna.

Flera timmar efter kaoset bröt ut hördes fortfarande skottlossning från den delen av skolan där barnen hade befunnit sig och vid 18-30-tiden hördes flera explosioner.

Många medvetslösa

En reporter från ITV sade att hans tv-fotograf tog sig in i gymnastiksalen där han såg uppemot hundra kroppar på golvet.

– Där fanns ett stort antal lik på den rykande golvet, sade han.

Enligt Sky news reporter på plats var endast ett fåtal av barnen vid så gott skick att de kunde gå ut från gymnastiksalen. Resten var svårt brännskadade och många var medvetslösa.

Enligt fotografen från ITV verkade det som om sprängladdningar som angriparna placerat ut hade exploderat.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax kan människorna dock ha dödats av det inrasade taket.

Vid 20.30-tiden hade 95 kroppar identifierats, enligt AP. Exakt hur många av dem som var barn var oklart, men över hälften av de över 600 personer som fördes till sjukhus var skolbarn.

27 terrorister dödade

Ryska säkerhetsstyrkor dödade 27 gisslantagare i skolan i Beslan i Nordossetien, uppgav en representant för gisslanoperationens högkvarter för nyhetsbyrån Interfax.

– Åtta militanta dödades på skolområdet där gisslan hölls, resten dödades i närliggande områden till staden, sade källan.

Enligt obekräftade uppgifter har säkerhetsstyrkorna gripit tre av gisslantagarna.

Operationshögkvarteret bekräftade att operationen att avlägsna gisslantagarna som befann sig i skolan var avslutad. Området kring skolan har genomsökts, uppgav källan för Interfax.

Källan bekräftade också att tre soldater ur säkerhetsstyrkan dödats i samband med fritagningen.

Minröjare har desarmerat fyra hemgjorda bomber som placerats ut av gisslantagarna i skolan i Beslan.

Bomberna var tillverkade av plastflaskor. Varje flaska innehöll 500–600 gram sprängämnen och tre kilo metallföremål, uppgav en källa i den ryska högkvarter för Interfax.

Arbetet med att desarmera hemgjorda bomber kommer att fortsätta på lördagen, uppgav källan.

Kvinnlig självmordsbombare

Enligt nättidningen Gazeta.ru ska en av de kvinnliga terroristerna, iklädd ett bombbälte runt midjan, ha sprängt sig själv till döds när skottlossningen började. Enligt Sky News kan det dock ha skett av misstag,

I explosionen uppstod ett hål i en av skolväggarna som barnen flydde igenom.

Kvinnliga självmordsbombare är fortfarande ovanligt inom den internationella terrorismen. Den tjetjenska gerillan har dock använt sig av kvinnor vid flera attentat under de senaste åren.

Den nordossetiske presidenten Alexander Dzasokhov berättade efter ett möte med anhöriga till gisslan att terroristerna krävde att de ryska trupperna omedelbart skulle lämna Tjetjenien.

Ryska styrkor har stridit med separatistgrupper i Tjetjenien under nästan fem år.

Tidigare artiklar:

Kronologi: Gisslandramat

Anna-Maria Carnhede, TT