"Barnen lever, några vuxna är döda"

Nya vittnes- uppgifter: Över 1 000 personer hålls som gisslan

Foto: AP
Förtvivlade anhöriga väntar på nya besked om gisslandramat.
NYHETER

Alla barn som tvingas stanna kvar i skolan i Beslan är vid liv, sade en läkare som talat med ockupanterna enligt Interfax.

Kontakterna med gisslantagarna återupptogs på fredagen, rapporterar Reuters.

Uppgifterna om att gisslan är många gånger fler än myndigheterna uppgivit är sann enligt flera av de frisläppta i gisslan.

Foto: SERGEI KARPUKHIN/REUTERS
En bil står i lågor utanför den ockuperade skolan.

Läkaren, Leonid Rosjal, har begärts dit av terroristerna. Han blev berömd för att ha räddat människor i gisslan under teaterockupationen i Moskva 2002.

– Olyckligtvis har några av de vuxna i gisslan dödats. Samtal pågår med terroristerna just nu för att övertala dem att släppa barnen och göra det möjligt att bära ut de döda vuxna, sade Rosjal till gisslans anhöriga på fredagen.

Oklart om det finns vatten i skolan

– Såvitt vi fått veta finns det 16 barn under skolåldern i gisslan. Situationen är allvarlig. Detta är vår gemensamma tragedi. Vi har med grymma människor att göra. Jag har talat med dem 10–15 gånger per dag, men hittills har de inte tillåtit oss att lämna mat och vatten och mediciner till skolan.

– Under samtalen har terroristerna sagt mig i cynisk ton att alla i gisslan vägrar ta emot mat och mediciner.

– Ännu finns det ingen risk att något av barnen dör på grund av vattenbrist. Men de kommer inte att kunna överleva utan vatten i många dagar till, tillade Rosjal.

Rosjal uppmanade släktingarna att inte ge upp och tillade:

– Vi är starka när vi uppför oss lugnt och förnuftigt.

Det var oklart om det inte fanns något vatten alls i skolan eller om gisslan tilläts röra sig inom byggnaden.

Ockupanter kräver fritt Tjetjenien

Myndigheterna i Nordossetien försäkrade på fredagsförmiddagen ånyo att de soldater och poliser som belägrar den ockuperade skolan inte planerar att bryta ockupationen med våld.

– Jag kan ärligt och uppriktigt säga... att vi inte överväger att bruka våld, sade delrepublikens president Aleksander Dzasochov.

Han sade också att gisslantagarna kräver att republiken Tjetjenien ska bli fri.

– De krav som lades fram för Ausjev i går var att Tjetjenien ska bli en oberoende stat, Tjetjenien måste vara utanför Ryssland, sade Dzasochov på ett slutet möte med gisslans familjer enligt en av de närvarande som AFP pratat med.

Han syftade på Ruslan Ausjev, Ingusjiens före detta president som förhandlade med gisslantagarna i torsdags.

"Minst 1 500 i gisslan"

En av de frisläppta i gisslan, Adel Itskajeva, säger till den ryska tidningen Gazeta att skolan har 890 registrerade elever och att 15 lärare som finns inne i skolan.

Även andra uppgifter tyder på att gisslan är många fler än de 350 som de ryska myndigheterna uppgett.

– Det är inte 300 människor därinne utan totalt 1500. Folk ligger ovanpå varandra, sade 27-åriga Zalina Dzandarova, en av de 26 kvinnor och barn som frigavs i torsdags, till tidningen Kommersant.

De höga siffrorna liknar de som flera anhöriga utanför skolan uppgett till olika journalister på plats. De säger att eftersom skolans elever är många fler än det tidigare uppgivna antalet gisslan måste det vara minst 1 000 människor som hålls i skolan.

En lokal tjänsteman uppgav också en högre siffra, 1 000 personer, vid ett möte med anhöriga.

Skottlossning

Förhandlingarna med gisslantagarna återupptogs på fredagsmorgonen.

- Vi har just nu fått kontakt med terroristerna och arbetet är igång, sade Valerij Andrejev, chef för säkerhetstjänsten FSB:s avdelning i Nordossetien.

- Men vi har inte lyckats nå en överenskommelse om att föra in vatten och mat till barnen, sade han till journalisterna.

Tidigt på fredagsmorgonen bröt en ny skottväxling ut i området kring skolan i Nordossetien, rapporterar AFP.

Skottväxlingen inträffade efter en relativt lugn natt där det enda som hände var att två raketdrivna granater avfyrades från skolan mot de ryska specialstyrkorna, enligt AFP:s korrespondent på plats.

Texten uppdateras fortlöpande.

Tidigare artiklar:

Simone Söderhjelm, TT