Wolfgang Hansson: Terroristerna släpper småbarn - då ökar de pressen på Putin

NYHETER

Terroristerna försöker vinna sympatier.

Därför släpptes de minsta barnen.

Nu är det president Putin som måste göra nästa drag.

Jag tror att gisslantagarna resonerade så här: De inser att deras attack väckt enorm avsky i Ryssland och omvärlden. Genom att släppa bebisar och småbarn hoppas de dämpa vreden. Folk ska tänka att de trots allt inte är sådana odjur. Kanske till och med känna någon slags sympati för deras sak.

Gisslan är så talrik - kanske så många som tusen personer - att terrorgruppen kan kosta på sig att släppa några utan att förlora sitt påtryckningsmedel.

Balansgång

Med sin handling lägger terroristerna över ansvaret på de ryska myndigheterna. Vi har gjort en gest, nu är det er tur.

För president Vladimir Putin är det en balansgång på slak lina. För var så säkra att alla avgörande beslut om vad som ska hända fattas i Kreml.

Den ryska taktiken så här långt är att vinna tid. Att långsamt trötta ut terroristerna så att de till slut ska ge upp. Ett klassiskt agerande i gisslansituationer. Frågan är om det fungerar med kanske 40 terrorister som kan turas om att sova och som förmodligen har med sig egen proviant.

Putin går aldrig med på att ta hem de ryska trupperna från Tjetjenien eller släppa fängslade rebeller. På sin höjd kan han ge gisslantagarna fri lejd mot att de släpper sina fångar. Då har terroristerna åtminstone uppnått ett av sina mål: att etsa fast Tjetjenienkonflikten i världens ögon.

Händelseutvecklingen så här långt påminner mycket om vad som hände vid Dubrovkateatern i Moskva för två år sedan.

Båda är massaktioner som garanterat ger ett enormt genomslag i massmedia. Även förra gången släpptes enstaka ur gisslan. I båda fallen var terroristerna maskerade och ovilliga att förhandla på riktigt.

Skrämmande likhet

Den mest skrämmande likheten har vi inte sett än. Börjar terroristerna döda några ur gisslan så stormar ryska specialtrupper garanterat skolan.

Även om det innebär hundratals döda.

Tidigare artiklar:

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM