Terrorledaren jagas för mord

Ökänd tjetjensk general bakom skolattacken

NYHETER

Ingen har kunnat bekräfta identiteten på terroristerna som vägrar att förhandla om gisslans frisläppande.

Men flera ryska medier pekade i går ut ledaren för gruppen:

Den tjetjenske krigsherren Doku Umarov, 40.

Foto: AFP
Terroristerna inne i den ockuperade skolbyggnaden misstänks ledas av den tjetjenske krigsherren Doku Umarov. Han misstänks för mord och kidnappningar.

Redan 1992 efterlystes han för flera mord i Tjetjenien. Men Umarov lyckades hålla sig undan och blev ledare för en mindre grupp inom den växande tjetjenska separatiströrelsen.

1996 utnämndes han till brigadgeneral när separatisterna döpte om Tjetjenien till Itjkeria. Samma år lierade han sig med en annan gängledare, Arbi Barajev, och gjorde sig skyldig till flera uppmärksammade kidnappningar.

I juni 1997 utnämnde president Aslan Maschadov den hårdföre Doku Umarov till sekreterare i republiken Itjkerias säkerhetsråd. Året därpå blev han officiellt fråntagen sin titel och befogenheter sedan han kidnappat och attackerat flera medlemmar av republikens åklagarmyndighet.

Ledde banditgäng

Under ett par års tid ledde Umarov ett "eget" banditgäng som stod utanför det tjetjenska ledarskapets kontroll. År 2000 togs han till nåder igen och utnämndes till befälhavare för styrkorna vid den västra fronten, i trakterna kring Nozjaj-Jurt.

Umarov ledde en rad attacker mot ryska trupper i Vedednskij- och Urus-Martan-distrikten, sprängde det ryska FSB-kontoret i Magas, ett tåg i den sydryska staden Kislovodsk.

- Jag vet inte om det är den här mannen jag har förhandlat med. Ingen av terroristerna har avslöjat sin identitet, sa läkaren

Leonid Rosjel på rysk tv i går kväll. Han hade då försökt få in vatten, mat och mediciner till gisslan.

Ytterligare en terroristledare utpekad

Enligt tidningen Kommersant är säkerhetstjänsten FSB:s lokala företrädare i Beslan säkra på att ytterligare en av ledarna för terroristerna är Vladimir Chodov.

Han går under namnet ”Abdullah” – men Chodov är av ryskt ursprung, född och uppväxt i Ingusjien. Efter en karriär som brottsling i staden Astrakhan anslöt han sig till krigsherren Sjamil Basajevs trupper i Tjetjenien.

En reporter från New York Times lyckades i går få igenom ett telefonsamtal till skolbyggnaden. En av terroristerna svarade då att han tillhör en grupp som kallar sig Martyrgruppen Rijadus-Salichin.

Den bildades 2002 av den störste av alla krigsherrarna, Sjamil Basajev.

Den ryska säkerhetstjänsten befarar att en av Basajevs mest betrodda medhjälpare finns inne i skolan - nämligen Magomed Jevlojev, 26.

Sedan april i år har han varit operativ chef för en underjordisk sabotagegrupp i Ingusjien. Jevlojev är efterlyst för terrorism, mord, rån och kidnappning.

Tidigare artiklar:

Sture Olsson