De räddade är skadade för livet

NYHETER

Barnen som överlevde gisslandramat är skadade för livet.

- Det här är maximal terror mot barn, säger Andreas Tunström, barnpsykolog.

Barnpsykolog Andreas Tunström.

Att se människor hotas och dödas, kanske utan att kunna förstå vad det är som pågår, det kan inte kallas något annat än terror, säger Andreas Tunström.

Han är psykolog inom barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm.

- Det här är över alla gränser för vad barn kan utsättas för.

- Man berövar dem trygghet i alla dess former - och den kanske de aldrig hittar tillbaka till, säger Andreas Tunström.

Även vuxna är rädda

Enligt Tunström är det svårare att hantera saker man inte förstår, och det är därför viktigt att de vuxna håller sig lugna och förklarar.

- Men i en så här kaotisk situation är ju även de vuxna livrädda. Det känner barnen och det gör dem mer stressade, säger Tunström.

Olika barn reagerar på olika sätt.

På bilderna som visades på tv sågs en del barn komma ut från skolan i panik och ångest, andra barn var i stället fullkomligt nollställda.

- Vissa värjer sig genom att tänka "Det här är inte jag med om". Det är ett sätt att skydda sig, men då finns risken att man inte bearbetar händelsen, säger Tunström.

Kan bli svårt störda

- Får man inte prata om det kan det leda till väldiga psykiska störningar. Det kan räcka med en doft eller ett ljud så befinner man sig i traumat igen.

För de vuxna i barnens omgivning krävs nu att de pratar med barnen. Den spontana känslan kan vara att försöka få dem att glömma, men enligt Tunström är det helt fel.

- Barnen måste få känna att de vuxna tycker att det de berättar är viktigt, säger han.

Fler artiklar:

Viktoria Svanström