Lynchad av folket

Terrorist dödad på skolgård Ryssland pekar ut al-Qaida

1 av 3 | Foto: PRESSENS BILD
Föräldrarnas hämnd En tjetjensk terrorist släpas bort av ryska soldater. När han fördes ut ur skolbyggnaden omringades han av uppretade föräldrar i en folkmassa som slog ihjäl honom.
NYHETER

Här släpar ryska specialtrupper bort kroppen av en tjetjensk terrorist.

Han lynchades till döds av en uppretad folkmassa utanför skolan.

En efter en jagades terroristerna ut från byggnaden av ryska specialsoldater. I natt hade minst 27 av dem dödats.

Mannen som lynchades till döds levde då han bars ut på bår av ryska soldater. De hade inte en chans att spara hans liv mot den uppretade och förtvivlade folkmassan med föräldrar.

De kände inte igen honom från stan och de hade upptäckt en handske, den såg ut som en militärhandske. Det avgjorde, de förstod att han tillhörde gruppen av terrorister.

Finansierade attacken

Ryska säkerhetskällor pekade i natt ut al-Qaida som ansvarigt för gisslandramat. Usama bin Ladins terrorgrupp ska ha finansierat attacken - som planerades av den tjetjenske krigsherren Sjamil Basajev.

Obekräftade och bitvis motstridiga uppgifter om vilka terroristerna egentligen är kablades i natt ut från ryska tidningar och nyhetsbyråer.

Rysk polis har dock bekräftat att gisslantagarna är en grupp bestående av tjetjener, turkar och araber. Några ingusjer och ryssar finns också med i gruppen.

- Det finns tio personer från arabvärlden bland de 20 terrorister som har dödats, säger Valerij Andrejev, chef för säkerhetstjänsten FSB i den ryska delrepubliken Nordossetien.

Terroristerna dödades

I natt uppgav ryska myndigheter att samtliga terrorister i skolan, antingen dödats i striderna eller gripits levande.

Den 26-årige tjetjenen Magomed Jevlovej pekas ut som ledare för gruppen som slog till mot skolan.

I radiotrafik som FSB fångat upp kallas han "Magas".

- Han var troligen inte med i skolan. Ledarna brukar skicka sina närmaste män mot en säker död, säger en poliskälla till den ryska nyhetsbyrån RIA Novostni.

"Magas" är sedan tidigare efterlyst för bland annat mord och kidnappning.

Han påstås vara operativ chef för en underjordisk sabotagegrupp i den ryska delrepubliken Ingusjien.

Att "Magas" skulle vara inblandad i dramat styrks av ett samtal som en reporter på New York Times fick igenom till skolan i torsdags.

Terroristen som svarade sa att han tillhör en grupp som kallar sig Martyrgruppen Rijadus-Salichin.

Gruppen bildades 2002 av den största av alla tjetjenska krigsherrar, Sjamil Basajev, som i natt pekades ut som hjärnan bakom terrorattacken.

"Magas" i sin tur är en av Basajevs mest betrodda medarbetare.

I natt hävdade dessutom ryska myndigheter att en annan tjetjensk krigsherre, Doku Umarov, deltagit i aktionen. Sedan många år backas terroristerna finansiellt och militärt av saudierna Abu al-Walid och Abu Omar as-Seif,.

Barn rövas bort

Abu Omar As-Seif är en ledare som beskylls att röva bort både pojkar och flickor i tonåren och tvinga dem att bli självmordsbombare.

Barnen är föräldralösa, eller rövas bort från fattiga familjer i bergsbyar eller i flyktingläger i Tjetjeniens grannrepubliker Ingusjien och Dagestan.

Fler artiklar:

Oisìn Cantwell, Sture Olsson, Petter Ovander