Vapnen smugglades in som byggmaterial

Så förberedde terroristerna gisslantagandet

Foto: AP
Räddningsarbetare samlar ihop kroppar utanför skolan i Beslan dagen efter den blodiga upplösningen av gisslandramat.
NYHETER

Gisslandramat som dödade över 320 människor var planerat sedan länge.

Terroristerna smugglade in vapen i skolan – redan under sommaren.

Det sade en säkerhetskälla till Interfax på lördagen, enligt TT.

Foto: AFP
Anhöriga tittar igenom listor över skadade på sjukhuset i Beslan.

Skolockupationen var inget spontandåd, utan kan ha varit planerat sedan lång tid tillbaka.

En säkerhetskälla med insyn i utredningen har uppgett för ryska medier att vapen smugglades in i skolan innan ockupationen sattes i gång.

– Sprängmedel, vapen och ammunition fördes in i skolan under reparationsarbetena i somras. De var maskerade som byggmaterial, sade källan till Interfax.

Enligt vittnen gömdes allt under golvet i ett speciellt utrymme och plockades fram omedelbart efter att terroristerna hade stormat skolan.

156 barn döda

På lördagsmorgonen berättade en åklagare för ITAR-Tass att räddningsarbetare hade burit ut 322 döda kroppar från skolan, enligt AP.

156 av dem var barn.

20 personer dödades redan under dramats två första dagar och kropparna slängdes, enligt Rysslands vice riksåklagare Sergej Fridinskij, ut genom ett fönster, skriver TT.

Säkerhetsstyrkorna uppgavs ha dödat 26 gisslantagare och tillfångatagit tre.

Mer än tio ryska soldater dödades och 18 skadades under stormningen, uppgav en källa på det nordossetiska inrikesdepartementet för Interfax.

Uppgifter från talesmän från regeringen och vittnesmål från gisslan tyder på att över 1000 personer, kanske så många som 1200, togs som gisslan i skolan.

"Sköt vilt"

Innan terroristerna flydde från skolan sköt de människor som låg på gymnastiksalens golv, berättade ett ögonvittne för Interfax.

– Efter explosionen rusade barn och vuxna till fönstren. Terroristerna började skjuta vilt. Även efter det att de flesta människor tagit sig ut fortsatte de skjuta mot döda som låg på gymnastiksalens golv medan de drog sig bort mot skolans källare, sade 34-åriga Alla Gadzijeva, som togs som gisslan tillsammans med sin sexårige son och sin mamma.

Gränserna stängdes

President Vladimir Putin besökte under natten patienter på sjukhuset i staden, och beordrade omedelbar stängning av Nordossetiens gränser.

– De som stöder den här provokationen kommer att betraktas som anhängare och bundsförvanter till terrorister, sade Putin i rysk tv, enligt AP.

"Stormning inte planerad"

Putin att stormningen av skolan var planerad och att säkerhetsstyrkorna undersökt alla möjliga tillvägagångssätt.

EU:s ordförande, holländska Ben Bot, har krävt en rysk förklaring till varför gisslandramat fick ett så blodigt slut, vilket har väckt ilska i Ryssland.

– I situationen där hela världen viste att den främsta prioriteringen var att rädda barnen, och att det inte skulle bli någon stormning, anser vi ministerns anmärkningar hädiska, sade utrikesminister Sergey Lavrov, enligt Interfax.

Minröjare desarmerade fyra bomber som placerats ut i skolan.

Bomberna var tillverkade av plastflaskor. Varje flaska innehöll 500–600 gram sprängämnen och tre kilo metallföremål.

Arbetet med att desarmera bomber fortsätter under lördagen.

Så kan du hjälpa barnen

Fler artiklar:

Anna-Maria Carnhede

ARTIKELN HANDLAR OM