Putin förklarar krig mot terrorismen

Svenska Amnesty varnar för ökat våld mot civila tjetjener

Foto: ITAR-TASS/AP
Under lördagseftermiddagen höll Rysslands president Putin höll ett tal till nationen där han förklarde krig mot terrorismen. Tidigare under dagen besökte Putin skadade efter terroristdådet på ett sjukhus i Beslan, varefter han förklarade landssorg.
NYHETER

Ryssland kommer inte att ge efter för terroristernas krav på ett fritt Tjetjenien.

Snarare tvärtom.

I ett tal som president Vladimir Putin höll till nationen på lördagen förklarade han krig mot terrorismen.

– Kriget mot terrorismen används för att legitimera systematiska övergrepp mot tjetjenerna, säger Svenska Amnestys ordförande Carl Söderbergh.

Presidenten sade i det direktsända talet att miljontals människor skulle riskera att råka illa ut om Ryssland gav efter för terroristernas krav.

– – Vi har inte att göra med isolerade terroraktioner. Det är ett angrepp på vårt land, sa han. Jag är övertygad om att vi egentligen inte har något val, sa han.

Han sade att Ryssland visat svaghet när det utsatts för terror och måste nu kämpa aktivt mot terrorism.

Han nämnde ocså en rad reformer som ska förbättra säkerheten i Ryssland.

Massarresteringar

Efter den blodiga upplösningen av gisslandramat har massarresteringar av den moderate tjetjenske separatistledaren Aslan Maschadovs närstående pågått i Tjetjenien, enligt en tjetjensk separatisthemsida.

Maschadov, som har tidigare har uttalat sig fördömande mot terroristerna som ligger bakom gisslandramat, valdes till president 1997. När ryska trupper åter gick in i republiken 1999 tog han upp kampen mot ryssarna och separatisterna betraktar honom därför fortfarande som Tjetjeniens rättmätige president.

Legitimerar övergrepp

Enligt Svenska Amnestys generalsekreterare Carl Söderbergh finns det skäl att oroa sig för vad gisslandramat kommer få för konsekvenser för den tjetjenska befolkningen.

– Vad som hände i skolan var hemskt och totalt oförsvarbart. Men kriget mot terrorismen används av Ryssland för att legitimera systematiska övergrepp mot tjetjenerna, och det är avskyvärt.

Söderbergh tar som exempel vad som hände efter gisslandramat på teatern i Moskva.

– Efter den händelsen eskalerade övergreppen av civila tjetjenier, säger han.

"Kvinnorna våldtas"

Amnesty har vid flera tillfällen kritiserat FN:s människorättsorganisation för att inte tydligare ta avstånd från Rysslands agerande i Tjetjenien.

– Vad ryska trupper utsätter civilbefolkningen där nere för är hemskt. Männen förs bort och torteras och kvinnorna våldtas systematiskt, allt legitimeras av jakten på terrorister. Sånt här skapar hämndbegär och en grogrund för självmordsbombare.

Anna-Maria Carnhede