USA: Los Angeles flygplats stängdes

NYHETER

Ett exploderande ficklampsbatteri och en smitning förbi säkerhetskontrollen stängde fyra terminaler vid Los Angeles flygplats i nästan fyra timmar på lördagen. Flygen fick timslånga förseningar och biltrafiken kärvade på flera kilometers omkrets.

En person satte i gång larmet genom att undvika säkerhetskontrollerna och i stället ta en utrymningstrappa upp till passagerarhallen. Tre sammanbundna terminaler stängdes och evakuerades. Säkerhetspersonalen lyckades aldrig få rätt på den person som smitit undan kontrollen.

Men samtliga passagerare tvingades ut för att sedan gå igenom kontrollen en och en. Eftersom måndagen är stor helgdag i USA, Labor Day, var det många resande i farten.

En halvtimme senare inträffade en explosion i den internationella terminalen. Det visade sig senare vara batteriet till en liten ficklampa i plast i en väska tillhörande en japansk turist som skulle hem till Tokyo. Åtta flygplatsanställda fick smärre skador av batterismällen. Hela den centrala terminalen stängdes och polisen lät blockera vägarna till och från flygplatsen.

De två incidenterna inträffade vid halv åtta på morgonen lokal tid, och först vid tolvtiden kunde terminalerna öppnas igen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM