De fem barnen sa farväl till mamma

Helena Bering hedrad med minnes- gudstjänst

NYHETER

För bara några veckor sedan var de en glad familj, som gärna musicerade tillsammans.

Nu spelar barnen ensamma - för mamma Helena.

Foto: URBAN ANDERSSON
ett hav av ljus När ceremonin börjar brinner ett enda litet ljus framför porträttet av Helena Bering. Innan gudstjänsten är över lyses kyrkan upp av ett helt ljushav, tänt av familj, vänner och anhöriga.

"Vill inte vara utan dig, så jag sparar dig i mig själv", sjöng Samuel Bering, 26, medan tonerna från hans och lillebror Johannes gitarrer fyllde hela den stora Oscarskyrkan med värme.

På ett notställ, längst fram i kyrkan, står porträttet av en leende glad Helena Bering, 56. De är så de vill minnas henne.

En aktiv yrkeskvinna mitt i livet, maka och mamma till fem barn, en alldeles vanlig men osedvanligt engagerad och omtyckt kvinna, som mitt på ljusa dagen, mitt i Stockholm försvinner spårlöst - för att elva dygn senare hittas brutalt ihjälhuggen i skogen utanför Bålsta.

Elva dygn i ovisshet

Det var förra söndagen. Samma kväll, efter elva dygn i ovisshet, mellan hopp och förtvivlan, fick familjen dödsbudet. Det är svårt att föreställa sig.

Men det är inte svårt att föreställa sig den chock, den ilska, den vanvettiga förtvivlan och sorg Helena Berings fem barn, hennes make Göran, hennes systrar och hennes egna föräldrar känner, där de sitter längst fram i Oscarskyrkan.

Bakom dem sitter ytterligare ett par hundra människor. Det är vänner, släktingar, barnens kamrater, arbetskamrater inom skolan och psykologin och andra som Helena Bering mött i sitt liv. Ett liv som fick ett abrupt och än så länge helt oförklarligt slut.

Prästen Arne Wikström talar om hur svår Helenas död är att förstå.

Hennes vänner och kolleger berättar om en god vän och arbetskamrat, en kvinna som brann och som med varmt och modigt hjärta alltid stod på de svagas sida, alltid tog strid för dem som behövde. Som stred mot kärnvapen - och för fred. För barn och ungdomar. Som trots jobb, familj och fem egna barn var djupt engagerad i världen utanför.

Yngste sonen är 18 år

Men Helena Bering var i första hand mamma. Hennes fem barn har förlorat sin mamma - just när de själva precis hunnit bli vuxna.

Sonen Johannes är yngst, för bara några dagar sedan fyllde han 18 år. Nu sitter han i sin grå munkjacka tillsammans med sin bror Samuel i röd tröja framme i kyrkan och spelar en låt, som Samuel Bering själv skrivit text och ackord till.

Sången har ännu inget namn - och kanske behövs det inte. Det är en sång till mamma.

"Finner din styrka - i mig.

Känner ditt hopp - i mig.

Vill inte vara utan dig

så jag sparar dig - i mig själv"

Spelar för sin mamma

Yngsta dottern Gabriella, 20, som liksom sin mamma spelar piano, har också komponerat ett eget stycke till mamma.

Hennes fingrar virvlar över tangenterna och mäktiga, känslosamma toner fyller kyrkan. Det känns som ett regn av tårar.

- Jag hade börjat på det tidigare, men gjorde klart det nu, säger hon efteråt, med tårar i sina egna ögon.

Hennes låt har heller ännu inget namn.

Den är ordlös. Precis som sorgen.

Och namnlös - som hennes mammas mördare.

Minnesfond stöder barn och ungdomar

Kerstin Nilsson