Fyra miljoner utan el i Florida

1 av 3 | Foto: reuters
NYHETER

Orkanen Frances försvagades en smula när den på söndagen drog in över sydöstra Florida. Men vädertjänsten varnade för ytterligare många timmars oväder.

Frances förflyttade sig över ”Solskensstaten” med en hastighet av cirka tolv kilometer i timmen. Stormens öga nådde land vid Atlantkusten omkring klockan 13 svensk tid.

Under resten av dagen väntades Frances bli ytterligare försvagad.

Fyra miljoner är strömlösa, 55 000 är evakuerade från sina hem.

– Det är jätteotäckt. Vi har ingen el och ingen aning om vad som kommer hända, säger svenska Martina Björck, 28, som tillsammans med sambon bor i Orlando, Florida.

Trots myndigheternas varningar var det åtskilliga Floridabor som framåt dagen – söndag kväll svensk tid – tröttnade på att huka i sina brädbarrikaderade hem, i skyddshärbärgen eller på motell. De ville se vad det var de hade hört under natten och morgonen.

Den anblick som mötte dem var vägar och gator täckta av nedblåsta trafikljus, träd, bråte – och vatten. I många områden dinglade kraftledningar ända ner till den vattentäckta marken; ännu ett skäl att hålla sig inomhus, försökte myndigheterna klargöra.

Utegångsförbud

Myndigheterna har belagt vissa områden med utegångsförbud och sen i går eftermiddag lokal tid har miljontals hushåll varit utan el.

För många invånare har de senaste dygnen inneburit en lång och olidlig väntan.

Dagarna innan Frances nådde den amerikanska kusten försökte människor desperat skaffa nödproviant och i mataffärerna blev det snabbt tomt på specerier.

– Vi har fått handla hem massa jordnötsmör och jello för det var det enda som fanns kvar, säger Martina Björck, som tillsammans med pojkvännen Mattias Skoglund studerar i Orlando.

Men det värsta är varken matbristen eller strömavbrotten, menar Martina.

– Vi går runt i ovisshet. TV:n fungerar inte och vi som har haft turen att få tag i batterier lyssnar på radion för att få höra vad som händer. Ett träd kan fällas över huset och vi kan inte göra något åt det.

På radion rapporterar man, enligt Martina, om att vinden för tillfället rör sig med en hastighet av 36 meter i sekunden. När de tillfälliga tornado-stormarna kommer ökar vindhastigheten.

55 000 på härbärgen

Floridaborna är vana vid naturkatastrofer. Bara för tre veckor sedan orsakade orkanen, Charley, enorm skada i området. Då blev hushållen utan ström i över en vecka.

Många av de som då fick fly sina hem bor fortfarande kvar på tillfälliga härbärgen. I nuläget räknar man med att 55 000 människor har uppsökt de tillfälliga boendeinrättningarna, enligt AP. Och flera miljoner människor har fått rådet att lämna sina hem.

Trots att orkanen i nuläget inte är lika stark som vissa tidigare befarat har president George W Bush förklarat fem kommuner i Florida som katastrofområde: Brevard, Indian River, Martin, Palm Beach och St Lucie.

Detta har stor betydelse för invånarna, eftersom den innebär att de har rätt till federalt bistånd till återuppbyggnad efter orkanen. Regnet väntas orsaka de värsta skadorna; en del orter beräknas få uppåt 250 millimeter regn enligt CNN

Martina och Mattias har studerat i Orlando ett år och har redan upplevt två orkaner.

– Nu får det vara nog. I maj nästa år åker vi hem i gen, innan orkanperioden kommer, säger hon.

Anna-Maria Carnhede, TT