Barnen berättar om skräckdygnen

NYHETER

Beslan

När terroristerna först föste in barn och vuxna i gymnastiksalen uppförde de sig ännu hyggligt, sade elever vid Mellanskola nr 1 i Beslan efter dramats tragiska slut.

Men sedan blev de mer och mer brutala.

Foto: EPA
En ung flicka som lyckats fly från skolan får hjälp och en filt att skyla sig med. Nu berättar vittnen som var med om gisslandramat.

- Först gav de oss vatten. Men sedan började de behandla oss som hundar. De sköt ovanför våra huvuden och slog folk, sade 14-årige Azamat Ktsojev.

Nästan nakna, avklädda på grund av den kvävande hettan, och förödmjukade satt över 1 000 elever och vuxna stilla och tysta i nästan tre dagar, för skräckslagna och utmattade för att röra på sig.

Ockupanterna hade tejpat fast sprängladdningar med trådar i salens tak.

I ett klassrum intill låg de ruttnande liken av de 20 i gisslan som sköts ihjäl strax efter stormningen.

- Först var jag rädd, jätte, jätterädd, sade Azamat Bekojev, också han 14 år.

Tappade känseln

- Sedan började vi hoppas. Bara satt där och hoppades. Och sedan tappade vi känseln.

På tredje dagen svimmade många av barnen på grund av vätskebrist.

De vaknade upp av den bedövande explosion som slet sönder gymnastiksalens tak. Kulor visslade över deras huvuden. Det blev rena kriget, sade Bekojev.

- Alla började skrika. Det var outhärdligt. Det var rena blodbadet.

- Terroristerna skrek: Ni kommer aldrig att lämna det här stället! Be till Gud, vi har kommit hit för att dö för Gud tillsammans med er!

- De började skjuta på måfå allihop. Jag såg en tioårig pojke full med skottsår som låg på golvet.

Ut genom rök

Azamat Bekojev och hans kamrater trevade sig genom rökmoln till ett krossat fönstren och hoppade ut på skolgården, som ligger nästan i plan med salen.

- Jag vet att två klasskamrater har klarat sig. Jag har inte kunnat hitta några av mina andra vänner. Jag letar fortfarande efter dem, sade Bekojev, som stod och läste på listor över skadade på en sjukhusvägg.

- Men till skolan går jag aldrig tillbaka.

Skolkokerskan Sima Albegova stod utanför skolan men föstes också hon in i gymnastiksalen.

- Vi var packade som sardiner. Vi måste sova i omgångar, sade hon till Moskvatidningen Kommersant.

Männen sköts

- De förbjöd barnen att använda toaletten. På fredag morgon hade många barn blivit medvetslösa. De som fortfarande höll ut började kissa i sina skor och dricka urinen. De tog några klunkar och grät sedan. Urinen frätte på deras läppar.

Ockupanterna dödade några av männen för att kväsa eventuella upprorstendenser. De hotade kvinnorna och barnen med samma öde om de försökte rymma.

- De valde ut de starkaste männen. De bar ut liken ur gymnastiksalen.

- Vi har skjutit era pappor och män. Vi kommer att göra samma mot dem som försöker rymma eller göra uppror, sade de.

Fatima Alikova är fotograf vid en lokaltidning. Hon hade kommit för att ta bilder av första skoldagen.

Sträng terroristmoral

Gerillaledaren, en skäggig man, höll efter moralen bland sina fångar, sade hon.

- När en av kvinnornas ben syntes ovanför knät skrek han: "Vi skyler oss!", sade åt oss att skämmas och be till Allah eftersom islam är den bästa religionen. Men naturligtvis bad vi alla till våra gudar.

- Första dagen togs männen ut och misshandlades. De kom tillbaka med blåmärken. Andra dagen började de skjuta. På torsdagen hördes explosioner någonstans i skolan. Efter en av dem kom en man tillbaka, täckt av blod. Han stod i dörren en stund och föll sedan till golvet. Han fick ligga kvar där, död.

Diana Gadzjinova, 14 år, berättade för tidningen Izvestija:

- När rebellerna gav oss order att ligga ner med ansiktet mot golvet låg vi ovanpå varandra eftersom det inte fanns nog med plats.

Åt blommor

- Banditerna gav oss order att lämna korridorer emellan så att de kunde röra sig där. De hotade skjuta utan förvarning om en fot eller hand stack ut.

Skolflickan berättade att hon sett elever äta upp blommorna de haft med sig för att de var så hungriga.

- När de fortfarande lät oss gå på toaletten smet några barn in i ett grannrum där det fanns blommor. De stoppade dem i munnen. En del gömde dem under kläderna för att ge till kompisar.

600 kan ha dött i dramat

TT-Reuters