Hon förlorade båda sina döttrar

I dag började offren för gisslandramat begravas

Foto: reuters
SORGEN EFTER MASSAKERN Zarina Tetova tar ett sista farväl av sina båda döttrar Irina, 13, and Alina, 12, som dog i gisslandramat i Beslan. På söndagen började offren begravas.
NYHETER

Kyrkogårdarna har inte plats för alla offren från gisslandramat i Beslan.

Nu tvingas man därför gräva upp en fotbollsplan för att rymma de döda kropparna.

– När man går till en kyrkogård för en begravning är det ledsamt, men det går inte jämföras med när man gräver gravar för barn, säger Anzor Kudziyev, 25, som är en av volontärerna till AP.

Foto: AP
Runt om i kyrkor i Ryssland tände människor ljus till minne av de döda.

Sorgen ligger tung över staden Beslan, som bara på några dagar har förlorat hundratals av sina invånare, många av dem barn.

På söndagen hölls de första begravningarna av offren från gisslandramats första två dygn.

Men eftersom de officiella kyrkogårdarna inte rymmer alla de döda kropparna har man tvingats röja ny mark för begravningarna.

Frivilliga ställde upp

Enligt AP grävde runt 60 volontärer gravar i en fotbollsplan som ligger i anslutning till stadens kyrkogård.

Stämningen var dyster.

– Jag ville hjälpa till. Sorgen är för alla människor, säger en av volontärerna, Anzor Kudziyev, 25.

– När man går till en kyrkogård för en begravning är det ledsamt, men det går inte jämföras med när man gräver gravar för barn.

Dödstalen stiger

Två dagar efter den tragiska upplösningen på terrordramat var det fortfarande mycket oklart hur många dödsoffer som krävts.

Det officiella dödstalet var på söndagseftermiddagen 335, efter att flera personer hade dött på sjukhus under natten. Men enligt de anställda vid bårhuset i Vladikavkaz fanns det bara där 394 döda.

Efter upplösningen har det visat sig att det fanns totalt över 1 000 elever, lärare och föräldrar i skolan.

Dödstalet stiger

386 personer, varav 184 barn, var på söndagen kvar på sjukhus, enligt TT. Tillståndet bedömdes vara kritiskt för 58 av dem.

Bara 184 av de döda hade blivit identifierade på söndagseftermiddagen och 191 personer saknades fortfarande.

Den nordossetiska krismyndighetens talesman, sa till nyhetsbyrån Ria att det är möjligt att man måste göra genetiska tester för att kunna identifiera en del av kropparna.

Kan vara på fri fot

Hur många terrorister som har dödats eller gripits är även det oklart. Vissa rapporterar om att ingen är på fri fot, medan andra källor säger det motsatta.

Danska Politikken uppger att tre invånare i staden har anhållits, misstänkta för att ha hjälpt terroristerna fly från skolan. Enligt nyhetsbyrån Newsru, skriver tidningen, används deras vittnesmål i identifieringen av döda terrorister. En polistalesman säger till Newsru att de givit "viktiga upplysningar.

Uppgifter var också motstridiga huruvida ockupanternas ledare, som sägs heta Magomet Jevlojev, dödades vid ingripandet. Enligt säkerhetskällor låg den tjetjenske krigsherren Sjamil Basajev och hans närmaste man Jevlojev, kallad ”Magas”, bakom aktionen, rapporterar TT.

Anna-Maria Carnhede