Valder kan ha dött av plastpåse

1 av 2
TARMVRED Valen Valder kan ha dött av att ha sugit i sig en plastpåse. Det är vanligt att valar tror att plastpåsar är bläckfiskar.
NYHETER

DRAGSMARK

Den rikskända valen Valder kan ha dött av en plastpåse - som han trott varit en bläckfisk.

- Jag hade hellre velat se valen när den levde, sade Sara Oltegen, 10, en av många som i går vallfärdade till den vik utanför Uddevalla där Valder dog.

Näbbvalen kallades Valder efter en lyssnaromröstning i Sveriges Radio Väst, och var det stora samtalsämnet i Uddevallatrakten sedan den kom till Byfjorden för två veckor sedan.

På lördagskvällen hittades Valder död i Rörbäckskilen innanför Koljöfjorden.

Stressad och undernärd

Valexperten och marinbiologen Anna Bisther har följt valens irrfärder:

- Den kan ha dött av stress, eller av undernäring. Den kan också ha sugit i sig en plastpåse, det händer med valar som gärna äter bläckfisk. I så fall kan den ha fått livshotande tarmvred.

Den nordliga näbbvalen håller normalt till i Nordatlanten. Troligen har god tillgång på sill lockat den in i fjorden. Valen sågs till och med inne i Uddevallas hamnbassäng.

Elisabeth Stråkander och maken Magnus stod bland åskådarna i går. De tyckte att det var synd att valen dött.

- Den har glatt så många som följt dess öden och äventyr, sade Elisabeth.

Museer vill ha valen

Den nordliga näbbvalen kan bli upp till 40 år gammal. Detta var en ung hane som kan ha varit i tonåren.

Under gårdagen vaktade polisen så att ingen kom för nära den döda valen. Då hade både Naturhistoriska museet i Göteborg och Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm anmält intresse för att ta hand om djuret. Valen fick inte skadas.

Lena Olsson