Här kraschar sportplanet

Tappade ena hjulet mitt under landning

1 av 2 | Foto: TOOMAS JÖGI
VOLTADE FRAMÅT Sportplanet föll plötsligt rakt ner och slog i marken så hårt att hjulupphängningen knäcktes. Kraften fick planet att studsa upp igen - utan vänster hjul. Nästa gång planet tog mark voltade det framåt. Piloten skadades och opererades i går kväll.
NYHETER

Plötsligt föll flygplanet rakt ner - mitt under landningen.

Tusentals åskådare blev vittne till kraschen under flyguppvisningen norr om Stockholm.

- Det är ett mysterium att det kunde hända, säger flygplanets ägare Salomon Heinz.

Förutsättningarna var perfekta för Lions flyg- och motoruppvisning i Vallentuna norr om Stockholm. Strålande solsken och tusentals personer i publiken.

Men showen vändes till en skräckupplevelse.

Slog i marken

Salomon Heinz och en person till skulle landa med det sportplan de äger tillsammans. Salomon satt på passgerarplatsen när han plötsligt kände hur planet föll tio meter rakt ner och slog i marken.

- Vi slutade helt enkelt att flyga. Jag vet inte hur det gick till men jag tror inte att piloten gjorde något fel, säger han.

Planet studsade upp av kraften i fallet.

- Jag såg hur de kom alldeles för högt efter första markkänningen och tänkte "Nu slår de runt", säger Christina Löwgren, som stod i publiken.

Hon fick rätt.

Hjulupphängningen knäcktes rakt av vid första studsen. Vänster hjul lossnade, och när planet tog mark voltade det framåt.

- Människor rusade fram för att försöka få ut piloten och hans passagerare, säger Tomas Karlsson.

Arrangörerna hade läkare och ambulanshelikopter på plats.

Lindrigt skadad

Personer ur publiken hjälpte till att vända planet rätt. Salomon Heinz klarade sig med lindriga skador, men piloten saknade känsel i kroppen och fick föras i helikopter till Karolinska sjukhuset i Solna. Där opererades han under kvällen i går.

- Jag har tänkt på honom ända sedan olyckan, säger Salomon Heinz oroligt.

Flyguppvisningen fortsatte efter olyckan. Flygvraket fraktades i går bort för utredning av statens haverikommission.

- Jag fick höra ett rykte om att en helikopter kom in strax bakom oss och att vi kan ha störts av luftströmmen. Men vi får se vad utredningen visar, säger Salomon Heinz.

Olle Castelius