Mördaren är skadad

Polisens teori: Han kan ha skurit sig på mordvapnet

NYHETER

Helena Berings mördare använde en relativt liten kniv.

- Det tyder på att han alltid bär den på sig, säger en källa.

Utredarna tror också att mördaren kan ha skadat sig vid knivattacken.

Är det vanligt att mördare skadas när de dödar med flera knivhugg?

Mordvapnet tros ha smalare blad än en morakniv - vad tyder det på?

Mordvapnet kan finnas inom ett begränsat men stort område - går det att hitta?

Foto: URBAN ANDERSSON
här kan mördaren ha kastat vapnet Polisen tror att Helena Berings mördare har gjort sig av med mordvapnet - förmodligen en ganska liten kniv - någonstans på vägen från Bålsta till Nynäshamn. En teori är att gärningmannen kastat kniven i vattnet här vid färjeläget i Nynäshamn.

kpsykolog-mordetk

Enligt källor med insyn i utredningen är knivbladet på mordvapnet smalare än på exempelvis en morakniv.

- En liten kniv tyder på att mördaren alltid bär den på sig. Bland många kriminella är det en gammal inlärd vana. Det kan också vara en psykiskt sjuk människa som bär den för att skydda sig, säger en källa.

Han kan ha skador

Mördaren högg Helena Bering i ryggen och sidan med ett tiotal hugg. Utredarna tror att han kan ha skadat sig på knivbladet.

- Vi utesluter inte det. Om det dyker upp någon i utredningen som har skador så är det naturligtvis intressant, säger kammaråklagare Ronnie Jacobsson.

- Risken för att man skadar sig själv ökar ju fler hugg man utdelar. Om det är en strid eller om gärningsmannen är påverkad ökar risken ytterligare, säger rättsläkare Olle Lindquist.

Letar inte efter kniven

Ofta gör mördare sig av med vapnet så snabbt som möjligt. Polisens teori är att kniven dumpats någonstans längs vägen från Bålsta till Nynäshamn.

Mördaren kan ha flytt längs tre tänkbara vägar innan han parkerade Helena Berings bil på Kaptensgatan i Nynäshamn. Det betyder att kniven kan finnas inom ett mycket stort område.

Utredarna vädjar nu till allmänheten att vara uppmärksamma på eventuella fynd.

- Vi har sökt av området där kroppen hittades men inte hittat något mordvapen. Nu söker vi inte längre aktivt men jag hoppas att allmänheten kontaktar polisen om de hittar ett blodigt föremål. Vapnet kan vara väldigt viktigt för utredningen, säger Ronnie Jacobsson.

Om mördaren tagit en färja från Nynäshamn är det osannolikt att han fick med sig vapnet ombord.

- Sedan den 1 juli måste alla passagerare genomgå två säkerhetskontroller, en i hamnen och en på färjan, säger Peter Ängsås, hamnchef i Nynäshamn.

Mördarens blod

I Helena Berings bil hittade polisen tekniker en fläck, troligen blod, som analyseras av SKL, Sveriges kriminaltekniska laboratorium.

Polisen tror att blodet kommer från Helena Bering och att gärningsmannen haft det på sig när han klev in i bilen efter mordet. Men det kan också vara gärningsmannens blod - om han skadat sig.

I veckan får polisen svar på en del av frågorna kring de tekniska fynden.

- Just nu har vi ingen misstänkt eller frihetsberövad för mordet. Däremot följer vi upp ett par spår som är intressanta, säger åklagare Ronnie Jacobsson.

Hon var försvunnen i elva dagar

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM