Aina blev 12 – Irina blev 13

Sextio män gräver gravar dygnet runt i terrorns Beslan

1 av 3 | Foto: EDUARD KORNIENKO
FÖRLORADE BÄGGE DÖTTRARNA Zarina Tetova, mor till Irina, 13 (till höger), och Alina, 12, vill visa hur hennes döttrar såg ut när de var i livet. Hon och några av de närmaste släktingarna har fått ett par minuter på sig att ta ett sista farväl av flickorna innan kistorna spikas igen. På kyrkogården i Beslan har omkring 60 frivilliga grävt gravar dygnet runt för att alla döda ska kunna få en värdig begravning.
NYHETER

Sjuårige Mairbek erbjöd terroristerna sina sparpengar, 2 kronor och 50 öre, för att de skulle släppa honom och hans mamma Anzhela.

Terroristerna vägrade. Och sköt mamman.

I går började offren begravas.

När blodbadet började i fredags kastade Anzhela ut sin son Mairbek genom ett fönster. Anzhela sköts i ryggen och dog.

Nu räcker kyrkogården i Beslan inte till. Ett stort fält intill har förvandlats till en massgrav.

Hit har tusentals människor kommit för att ta farväl av sina nära och kära.

190 saknas

Ett stilla regn faller just som de första kistorna når begravningsplatsen.

Zarina Tetova skriker ut sin förtvivlan vid döttrarna Alinas och Irinas öppna kistor. Alina blev 12, Irina 13 år.

Zarina Tetova och släktingarna får några sista minuter med flickorna innan locken spikas på över flickornas sargade kroppar.

60 män har grävt gravar hela natten:

– Jag ville hjälpa till. Hela vårt folk sörjer, säger Anzor Kudzijev, 25.

I går kväll hade över 185 kroppar identifierats, men omkring 190 saknas fortfarande.

Lösa kroppsdelar

En del kan ligga kvar i bråten på skolan.

En del har förts till specialistsjukhus i andra delar av Ryssland och många är så vanställda att de inte kunnat identifieras. Några som lyckades undkomma terroristerna fördes hem direkt och har inte registrerats. Andra är så svårt chockade att de förlorat talförmågan och inte kan berätta vilka de är.

Några av de döda kommer att kunna identifieras först sedan man hittat igenkänningstecken på alla de lösa kroppsdelar som samlats in.

”Min pojke är borta”

Svetlana Deblojeva står gråtande utanför den ödelagda gymnastiksalen. Hon håller upp ett porträtt av sin försvunna elvaåring, Zaur. Hon har letat desperat på sjukhus och bårhus.

– Min pojke är borta!

Men offren blir hela tiden fler. Tvåårige Georgy Daurov och åttaårige Diana Kokojeva dog av brännskador i går natt. Tolvåringen Stella Valigazova avled av sina svåra skallskador.

Ministern avgick

När Vladimir Putin till slut bröt sin tystnad i förrgår skyllde han katastrofen på utlänningar som ville slita sönder Ryssland, och på korrupta tjänstemän. Putin lovade att Rysslands säkerhetstjänst skulle bli mycket effektivare.

Nordossetiens inrikesminister Kazbek Dzanijev lovade ingenting. Han avgick i går.

– Efter vad som hänt i Beslan har jag inte längre någon rätt att inneha den här posten. Varken som tjänsteman eller som människa.

Läs mer

Tidigare artiklar

Svante Lidén