Malaria och översvämningar kan drabba Sverige

Stora klimatförändringar inom några decennier

NYHETER

Snögränsen kryper norrut och skyfallen blir fler.

Så förändras vädret även i Sverige inom bara några decennier.

– I takt med att jorden blir varmare kan man räkna med fler dramatiska väderhändelser, säger Hans Alexandersson, meteorolog vid SMHI.

Den ena orkanen efter den andra piskar just nu längs Centralamerika och södra USA.

Människor flyr för sina liv medan skyfall dränker enorma områden i Kina, de fruktade översvämningarna i Centraleuropa finns i färskt minne och Japan drabbades i helgen av en av de värsta tyfonerna på decennier.

Normalt?

Inte riktigt.

Varmare och blötare

De regelbundet återkommande orkanerna är i sig inte onormala. Däremot de allt kraftigare skyfallen, menar Hans Alexandersson.

– Man har inte några statistiskt säkra förändringar när det gäller tropiska orkaner och är inte överens om de ökar. Men man behöver mer tid.

Han pekar på den globala uppvärmningen som en allt mer påtaglig fara. Luftfuktigheten ökar - liksom de våldsamma skyfallen.

– I takt med att jorden blir varmare blir det också blötare. Varm luft innehåller mer fuktighet än kall och översvämningarna ställer till med betydligt värre saker än vinden, säger Alexandersson.

Med översvämningar följer också jordskred och dödliga lerras som begraver människor och förstör hela städer.

Värst är situationen i tropiska länder, men de svåra skyfallen ökar även i Sverige och övriga Europa.

Plus 4 grader i Sverige

Väderexperterna är inte helt överens om vad den globala uppvärmningen kommer att ställa till med. Inte heller är man överens om hur problemet ska tacklas.

Under tiden tickar termometern uppåt. Polarisen smälter, nivån i de stora haven stiger och de små atollerna kommer att dränkas. Dygnsmedeltemperaturen i Sverige beräknas till exempel att öka med cirka 4 grader inom 70-80 år - ännu något mer på vintern men något mindre på sommaren.

– Det blir sämre för skidturismen, åtminstone i marginalområdet. Men vi är inte i något kritiskt läge, vi klarar en temperaturhöjning, säger Hans Alexandersson.

Problemen kan i stället bli av det mer oväntade slaget.

– Det kan bli en värre fästingplåga. Mer värmeälskande arter kan också hitta hit, malariamyggor till exempel.

I takt med att temperaturen stiger på land sker samma sak även i vatten.

– Men det lär inte bli några hajar i Östersjön. De tål inte den låga salthalten.

Fotnot:Den mygga som sprider malaria finns redan i Sverige. Därmot kan högre temperatur göra att även parasiten som orsakar sjukdomen överlever.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM