Anna Lindh blir smädad på internet

Hängs ut med skämt om mordet - och porrlänkar

NYHETER

Anna Lindh smädas på internet.

På en svensk hemsida visas dödslistor, fejkade bilder, porrlänkar och skämtannonser om mordvapnet.

Foto: URBAN ANDERSSON
hennes minne skymfas Anna Lindhs namn och bild figurerar i kränkande sammanhang på nätet. Stiftelsen för Anna Lindhs minnesfond ska utreda hur man kan stoppa missbruket.

Avslöjandet av sajten kommer mitt under förberedelserna för ettårsminnet av mordet på Anna Lindh.

- Det är vemodigt och sorgligt att folk försöker utnyttja Annas namn för att få uppmärksamhet, säger Anita Kratz på Stiftelsen Anna Lindhs minnesfond.

Redan samma dag som attacken mot Anna Lindh ägde rum den 11 september i fjol började så kallade "namntjuvar" registrera internet-adresser med Anna Lindhs namn.

- Flera varianter registrerades av amerikanska företag som har som affärsidé att registrera namn för att sedan sälja dem med god vinst, säger Anita Kratz.

Ägare: Televinken

Den aktuella webbsajtens namn registrerades i februari i år.

Registreringen är gjord med falska namn- och adressuppgifter.

Som ägare till sajten har man uppgivit Anita och Televinken.

- De flesta tänkbara namnkombinationer med Anna Lindhs namn är upptagna av namntjuvar. Det var ett av skälen till att stiftelsen valde en så pass lång och krånglig webbaddress som vi till slut gjorde, säger Anita Kratz.

Redan under våren förekom olika former av påhopp på Anna Lindh på en del webbsidor. Bland annat fanns en fejkad bild av Anna på sitt tjänsterum på UD med en hängsnara bredvid henne.

- Stiftelsen har hjälp av advokater för att hantera det här. Men när det gäller de tidigare sidorna kom vi fram till att det inte var rätt att använda stiftelsens pengar till juridiska tvister. De ska gå till saker som låg Anna varmt om hjärtat, säger Anita Kratz.

Dödslista och snaror

På den nya webbsajten har bilden försetts med tre hängsnaror. Ovanför bilden finns en dödslista med checkboxar. De två första namnen, Olof Palme och Anna Lindh, är förkryssade. Därunder står bland andra Laila Freivalds och Göran Persson.

- Vi får titta närmare på den nya sidan och sedan bestämma hur vi ska gå vidare, säger Anita Kratz.

De har kränkts på nätet

Peter Pettersson