Säpo vill få rätt att kontrollera fler

NYHETER

Säkerhetspolisen vill få rätt att kontrollera ännu fler. I dag får makar och sambor till personer som söker en säkerhetsklassad tjänst kontrolleras. Nu vill Säpo att det skrivs in i lagen att även andra nära anhöriga, till exempel särbor och delsbor, ska kontrolleras.

Som särbo räknas personer som har ett förhållande men bor på skilda håll, som delsbor ett par som mera tillfälligt bor ihop.

Kravet på att få utöka registerkontrollen förs fram i ett remissvar från Säpo som Svenska Dagbladet tagit del av.

Jusititiedepartementet säger dock nej till att jämställa makar och sambor med delsbor och särbor. En anledning är svårighet att dra gränsen mellan en särbo och en mer tillfällig förbindelse. En annan att det redan i dag finns möjlighet att göra den kontrollen i undantagsfall.

Professor Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap vid Handelshögskolan i Göteborg är positiv till Säpos förslag förutsatt att kontrollen begränsas till mellan 10 000 och 15 000 jobb. Men för dessa ska man kunna kontrollera precis allting - maka, sambo, älskarinna, anser han. Dessutom måste det finnas en effektiv efterkontroll.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM