14 döda vid israeliskt angrepp i Gaza

Målet uppgavs vara Hamasfäste

NYHETER

GAZA

Israeliska stridsvagnar, helikoptrar och flygplan öppnade eld mot ett område i staden Gazas östra utkant sent i måndags kväll.

Minst 14 människor dödades och drygt 40 sårades.

Målet var en anläggning som drivs av den förbjudna islamistiska organisationen Hamas. Israeliska talesmän hävdar att de dödade var upptagna med att öva sig för angrepp mot israeliska mål. Palestinska källor påstår att den angripna anläggningen var ett centrum för sport och politiska samtal.

Inferno av blod

Bestyckade helikoptrar sköt först fem raketer mot målet och hovrade sedan över platsen för att övervaka vad som hände. När folk rusade till för att hjälpa offren, sköts en salva till enligt palestinska källor citerade i den israeliska tidningen Haaretz.

De elva första identifierade av de 14 dödsoffren var ungdomar i 20-årsåldern, aktiva inom Hamas men utan någon ansvarsställning.

När offren fördes till Shifasjukhuset i staden Gaza förvandlades vestibulen till ett inferno av blod.

Svar på självmordsdåd

Angreppet sågs som ett svar på Hamasattentatet i Bersheeva i förra veckan som krävde 16 civila israelers liv.

Den samlingspunkt för Hamas som angreps ligger i stadsdelen Sajayya i staden Gaza.

Militärt kan det israeliska angreppet ses som en övning inför premiärminister Sharons bebådade tillbakadragande från Gazaremsan. Höga israeliska militärer har framhållit att de även efter bosättarnas utmarschen från Gazaområdet kommer att hålla hög beredskap för att slå till mot mål i hela området när det behövs.

Måndagskvällens angrepp utgick från en punkt strax utanför Gazaremsan. Stridsvagnarna hade placerats mellan Gazaremsans gräns mot Israel och kibbutzen Nahal Oz i Israel.

TT-Reuters