Avvisades – till terrorn

Amiran från Hofors blev gisslan hos terroristerna

NYHETER

MALMÖ

Från tryggheten i Hofors till helvetet på jorden.

Sexårige Amiran Dougujev avvisades från Sverige den 14 juni.

På sin första skoldag i Beslan togs han som gisslan vid terrordramat.

Foto: MADINA SAGEYEVA-PHOTAS/ALL OVER PRESS
ÖVERLEVDE KAOSET Sexårige Amiran och hans familj utvisades från Sverige. När pojken gick till sin allra första skoldag i Beslan hamnade han i terroristernas våld. Efter tre dygns fångenskap lyckades Amiran rädda sig ut genom ett fönster. Han kom undan med lindrigare skador.

– Det var fruktansvärt, är allt Amiran Dougjev kan säga innan han börjar gråta.

I fredags lyckades han fly ut ur infernot i gymnastiksalen i Skola nummer 1, mitt under den värsta skottlossningen.

Då hade sexårige Amiran tillbringat tre dygn instängd utan mat eller dryck, bland barn som drack urin, ständigt hotade till livet av gisslantagarna.

Bad för pojken

När Amiran gick till Skola nummer 1 i den lilla Nordossetiska staden Beslan i onsdags var det början på ett nytt liv efter flyktingförläggningarna i Sverige – landet som inte ville låta honom och hans föräldrar stanna.

Han skulle för första gången få träffa sina klasskamrater.

Hans mamma Angela, 34, var på väg till skolan för att delta i festligheterna, men hann aldrig fram innan de tjetjenska terroristerna slog till. Hon kunde bara stå förtvivlad bakom polisens avspärrningar, och be till Gud att hennes son skulle överleva.

”Allt var kaotiskt”

– Där stod hon fram till den blodiga upplösningen i fredags, säger Amirans pappa Moukharbek Dougu-jev, 42.

När skottlossningen började, lyckades Amiran och hans kusiner fly ut ur gymna-stiksalen genom ett fönster.

– Det var innan de började skjuta mot fönstren. Allt var kaotiskt. Vi visste först inte om han klarat sig eller om han var död, säger Moukharbek.

Under flykten från terroristerna fick Amiran skrubbsår på knän och armar, i övrigt klarade han sig utan fysiska skador. Psykiskt mår han mycket dåligt.

– Han har varit deprimerad sedan vi utvisades från Sverige. Vad som händer nu vågar jag inte tänka på. Hur ska jag någonsin få honom att gå till en skola igen? säger Moukharbek.

Flydde av kärlek

Han var själv inte i Beslan under gisslandramat. Först i går kunde han komma hem och återförenas med sin familj.

Beslan är ingen trygg plats för Moukharbek Dougujev just nu. Hans föräldrar kommer ursprungligen från Tjetjenien, men han har vuxit upp i Ingusjien.

Det var den förbjudna kärleken mellan Angela och honom som ledde till att Moukharbek flydde till Sverige. Hon är från Ossetien och kristen, han är muslim. Hennes släktingar accepterade aldrig förhållandet.

Ville inte kriga

Moukharbek kom till Sverige 1999 och sökte politisk asyl. Officiellt för att han inte ville delta i kriget i Tjetjenien. Två år senare följde Angela efter med Amiran.

Medan deras fall prövades av Migrationsverket bodde familjen på olika flyktingförläggningar, bland annat i Gimo och Hofors.

Den 14 juni i år sattes de på ett flygplan till Moskva. De saknade enligt Migrationsverket skäl att få stanna i Sverige.

Per-Ola Ohlsson