Ryssland demonstrerar mot terrorn

Minnesstunder organiserades i flera städer

Foto: Mikhail Metzel/AP
Tiotusentals demonstranter samlades på Röda torget i Moskva i en manifestation mot terrorismen. Även i andra ryska städer samlades människor för demonstrationer och minnesstunder.
NYHETER

Moskva

Ryssland sörjde på tisdagen offren för Beslan-dramat för andra dagen i rad. Minnesstunder och demonstrationer mot terrorismen organiserades i många ryska städer.

Rysk tv visade bilder på minnesceremonier på många platser ända bort till Vladivostok vid Stillahavskusten.

Redan på morgonen demonstrerade invånare i ett regnigt Jekaterinburg i Uralbergen mot terrorn. 20000 personer deltog i mötet som varade mindre än en timme. Myndigheterna uppges ha organiserat demonstrationen sedan medborgare ringt dem och bett om det, rapporterade tv-kanalen NTV. Delegationer från alla stadens företag närvarade.

Kritik mot makthavare

Även på det centrala torget i Vladikavkaz, Nordossetiens huvudort, samlades omkring 1000–1500 demonstranter enligt tv-kanalen NTV. Men mötet organiserades utan tillstånd från myndigheterna. Demonstranterna protesterade mot terrorism, men uttryckte också kritik mot makthavare som tillåtit det som skett i Beslan.

Nyhetsbyrån Interfax rapporterade om ett möte i Vladikavkaz med 300 deltagare som krävde att flera personer i Nordossetiens ledning avgår.

Över 400 offer för gisslandramat var på tisdagen kvar på sjukhus.

– Totat 401 offer är kvar på sjukhus, av dem 222 barn, sade Ivan Sachno, chef för det nationella akutmedicincentret till Interfax.

21 personer har förts till sjukhus i Moskva och ytterligare 30 skulle föras till huvudstaden under tisdagen, enligt honom.

På förmiddagen hade totalt 213 offer för gisslandramat i Beslan identifierats.

– Klockan 11 på tisdagen hade vi totalt 328 döda i Beslan. 250 lik ska identifieras och 213 har identifierats, sade en representant för nordossetiska rättsmedicinmyndigheten till Interfax.

Vissa likdelar har skickats till Rostov-na-Donu för undersökning.

Tidigare gripna terrorister

Terroristgruppen som intog skolan i Beslan leddes av en rebell som kallades ”överste” och var medlem i krigsherren Sjamil Basajevs speciella trupp, sade källor nära utredningen till Interfax.

– Utredare har redan identifierad de flesta banditer som dött i Beslan. Fyra av dem deltog i räder mot Ingusjien den 22 juni, sade källan.

Tidningen Vremja Novostej skrev i sin tisdagsupplaga att säkerhetstjänsten FSB sedan länge haft flera av de dödade terroristerna under uppsikt och en del har till och med gripits för flera år sedan.

Terroristernas namn offentliggörs inte, men tidningen säger sig känna till namnen på tio av dem. Säkerhetsorgan i Tjetjenien trodde fram till i måndags att två av terroristerna – Majrbek Sjajbekchanov och Chanpasji Kulajev – satt bakom galler, enligt Vremja Novostej.

– Vi förstår själva inte varför dessa människor var fria. De greps och tanken är att de borde vara bakom galler. Men tydligen har de släppts efter beslut från domstol eller åklagare, sade en källa inom säkerhetsväsendet till tidningen.

Joanna Kurosz/TT

ARTIKELN HANDLAR OM