1 000 amerikaner döda i kriget

Kerry anklagar Bush för katastrof i Irak

NYHETER

Washington

John Kerry tog direkt upp de färska siffrorna på tisdagen om amerikanska dödsoffer i Irak, sedan Vita huset bekräftat att kriget och ockupationen kostat 1 000 amerikaner livet.

- En tragisk milsten, sade presidentutmanaren på tisdagskvällen.

Vita husets talesman Scott McClellan sade att Pentagon rapporterat att 997 soldater och tre civilanställda från försvarsdepartementet dött i Irak sedan invasionen i fjol.

- Deras offer ska inte vara förgäves, kommenterade Kerry.

Sedan angrep han president George Bush, skrev nyhetsbyrån Reuters. Av presidentens många felval är Irak "det mest katastrofala", sade Kerry.

- Detta krig var hans val. Han valde datum för det, han valde tillfället och han valde att låta USA driva det ensamt.

- I dag betalar alla amerikaner priset, sade Kerry.

Han sade att det var fel val att gå i krig mot Irak. Det tömmer USA:s budget på pengar som borde gått till hälsovård och andra behov på hemmaplan, hävdade han.

Kerry bytte åsikt, sade Bush

Bush svarade under en resa genom Missouri att utmanaren skiftat åsikt om Irakkriget. Först godkände Kerry militära insatser mot Irak, sedan röstade han mot anslag till trupperna där.

Presidenten anklagade Kerry för att låna uttryck från krigskritikern Howard Dean, Kerrys motståndare under demokraternas primärval om vem som skulle bli deras presidentkandidat.

- Han vaknade upp i går morse med ännu en ny ståndpunkt. Den här gången var det inte ens hans egen utan tidigare rivalen Deans, sade Bush.

- Han till och med använde samma ord som Dean använde när de inte var överens.

Vicepresidenten varnar

Vicepresidenten Dick Cheney varnade i stället amerikanerna för Kerry. Att välja honom i stället för Bush höjer risken för ännu ett katastrofalt angrepp på USA. USA riskerar att kastas tillbaka till det tänkande som gällde före den 11 september 2001, sade Cheney.

- Gör vi fel val är det risk för att vi angrips igen.

USA:s rekordstora underskott, som kongressens budgetbyrå räknar med i den federal budgeten, kom också upp under tisdagens kampanj. Underskottet på 442 miljarder dollar är ett nytt bevis på Bushs oförmåga att sköta ekonomin, sade Kerry.

Bushledning

Men Bush tycks ha fått ett stadigt grepp om väljarna i USA efter republikanernas kongress förra vecka. En undersökning av Gallup visade på tisdagen att presidenten leder med 52 procent mot 45 över sin utmanare bland dem som med säkerhet röstar i november. Inräknat alla registrerade väljare, även de som inte bestämt sig för att rösta, är ställningen 49 procent för Bush och 48 procent för Kerry.

Två undersökningar i slutet av förra veckan gav Bush en ledning med elva procentenheter. Före republikanernas kongress låg de två motståndarna jämsides.

TT-AFP