Nu sätter Ikea mat på bordet

…men varför är det så mycket chips och godis i möbeljättens matbutik?

Foto: anders wejrot
bra – och dåligt Det är lätt att känna igen Ikeakonceptet i den nya matbutiken: Billigt, enkelt, prisvärt – ta hem och sätt ihop själv. Men allt är inte lika bra som Ikeas världsberömda köttbullar. ”De är av samma sort som vi serverar över hela världen. Receptet är Ingvar Kamprads mammas”, säger restaurangchef Karin Wikström.
NYHETER

GÖTEBORG

Välj vara. Plocka ihop. Ta med hem.

Montera – och ät.

Idag öppnar Ikea sin första middagsbutik.

En köttbullemiddag för 6–8 personer kostar 75 kronor i Ikeas matavdelning Montera och Dinera. Men då får du förstås göra en del av jobbet själv. Läsa på skylten vad som behövs, plocka ihop köttbullar, potatismos, gräddsås och lingonsylt.

Och montera ihop middagen när du kommer hem. Utan sexkantsnyckel.

– Vi ska inte konkurrera med den vanliga livsmedelsbutiken, säger Hans Mattsson, som är chef för Ikeavaruhuset i Bäckebol i Göteborg.

Inga grönsaker

Snarare handlar det om att slänga ut en frälsarkrans till de shoppingmatta kunderna som i kassan inser att gnisslet från hungriga barn bara kan dämpas med middag.

I den lilla butiken finns inga färskvaror som frukt eller grönt. Inga mejerivaror förutom vaniljsås som passar ihop med äppelkakan i frysdisken.

Men en pastamiddag med högklassig pasta och god tomatsås tar bara tre sekunder att plocka ihop och lägga i korgen. En laxmidddag för två med laxfilé, potatispuré och lingon-chutney går lika snabbt.

Samma Ikea-filosofi som gäller för bokhyllor gäller också för maten.

– Priset ska vara oslagbart i förhållande till kvalitén, säger Hans Mattsson.

Därför har man inte valt den allra billigaste spagettin, utan ett märke som finsmakare brukar välja.

Allt på rätt ställe

Det geniala i Ikeas matbutik ligger i att du får tre-fyra middagsförslag och att varorna som hör ihop ligger bredvid varandra. Inga långruscher för att hämta sylten i andra änden av affären. Och butiken skyltar exemplariskt med små tipslappar som sätter fantasin i rörelse, som ”Visste du att rökt renkött är jättegott till melon?”

Större delen av ytan på de 90 kvadratmeterna upptas inte av köttbullar utan av godis, kakor och chips. Varför?

– Många av våra kunder har långt hem och vill ha något att stoppa i munnen på vägen, säger Hans Mattsson.

Mammas köttbullar är toppen, Kamprad!

Aftonbladet har testat och satt plus på de fyra middagarna som Ikea erbjuder just nu.

Karin Ahlborg