Stor belöning utlovas för tjetjenska rebeller

Nära 77 miljoner kronor för information som kan leda till gripande

NYHETER

Rysk säkerhetstjänst utlovar en stor belöning för information om tjetjenska rebelledare.

Den som kan lämna uppgifter som leder till att Sjamil Basajev och Aslan Maschadov "neutraliseras" kan bli tio miljoner dollar rikare.

Ryska medier rapporterade om belöningen på onsdagen. Den ryska säkerhetstjänsten FSB uppgav att de två rebelledarna var ansvariga för "inhumana terrorattacker på ryskt territorium", rapporterade de ryska nyhetsbyråerna Itar-Tass och Interfax.

Basajev och Maschadov utmålas som hjärnorna bakom gisslandramat på skolan i Beslan där 326 gisslan dödades och 717 skadades, skriver AP.

Maschadov är en moderat separatistledare som valdes till Tjetjeniens president under mellankrigstiden 1997. Men när ryska styrkor gick in i Tjetjenien för andra gången sedan kommunismens fall 1999 började han kriga mot dem. Många tjetjener ser honom fortfarande som republikens rättmätige president. Han fördömde gisslantagarna i Beslan, skriver TT.

Basajev däremot leder den extrema falangen i den tjetjenska separatiströrelsen. Han har tagit på sig flera blodiga terrordåd i Ryssland de senaste åren.

Samtidigt fick president Vladimir Putin de officiella siffrorna om antalet gisslan i skolan i Beslan i förra veckan – 1 200 personer. Det är första gången som man officiellt går ut med att antalet gisslan var så hög. Tidigare har regeringen gått ut med att 350 personer hållits i skolan.

Tove Wennergren, TT