Ulf Schenkmanis avled i natt

Arbetade inom radio och tv i mer än 40 år

NYHETER

Radio- och tv-mannen Ulf Schenkmanis är död.

Sjukdomen blev för svår och han avled under natten till onsdagen.

Sitt sista radioprogram sände han från sjukhuset.

Foto: SVT
Ulf Schenkmanis var en mycket produktiv mångsysslare som också skrev resehandböcker och faktaböcker.

SVT:s regionala nyhetsprogram Värmlandsnytt rapporterar att Ulf Schenkmanis gick bort under natten till onsdagen. Han blev 70 år.

Den legendariske programledaren Ulf Schenkmanis arbetade inom radio och tv i mer än 40 år. Han var bland annat programledare för ”Livslust” i tv och ”Trädgårdsdags” i radions P1. Och i den senare rollen verkade han ända till slutet.

Tillfällig radiostudio

För två veckor sedan fanns Aftonbladet på plats när Ulf Schenkmanis och Lars- Eric Samuelsson spelade in de två sista programmen. Ett meditationsrum på sjukhuset i Karlstad fick fungera som tillfällig radiostudio.

– Egentligen har jag mått väldigt bra, det är bara de senaste veckorna jag känt mig lite hängig, sa Ulf Schenkmanis.

Han hade då tagits till sjukhus, efter att ha drabbats av en plötslig viktminskning. Läkarna konstaterade att han led av salt- och kalciumbrist.

Barn- och ungdomsprogram

I bakgrunden fanns den svåra canceroperation som Ulf Schenkmanis tvingades genomgå i maj i år. Han har själv öppenhjärtigt berättat om chockbeskedet han fick av läkarna – att hans ena njure skulle opereras bort.

Beskeden var positiva och Ulf Schenkmanis var snart tillbaka i arbete. När han togs in efter sin viktminskning ville han också så snart som möjligt spela in ytterligare två avsnitt av ”Trädgårdsdags”.

De skulle bli hans sista. Under natten till onsdagen avled Ulf Schenkmanis.

Han började arbeta med radio och tv redan på 60-talet, då han arbetade med barn- och ungdomsprogram. Han skrev också resehandböcker och faktaböcker.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM