Ryssland berett slå till var som helst

”Vi ska likvidera terroristbaser i vilken region av världen som helst”

NYHETER

Moskva

Ryssland står berett att genomföra förebyggande angrepp mot "terrorbaser" var som helst i världen, sade en talesman för ryska försvarsledningen på onsdagen. Efter förra veckans terrordrama i Beslan i Nordossetien har Ryssland höjt belöningen till de som hjälper fånga separatistledare.

- Vad preventiva angrepp på terroristbaser beträffar så kommer vi vidta alla åtgärder för att likvidera terroristbaser i vilken region av världen som helst, sade general Jurij Balujevskij på onsdagen.

- Men det här betyder inte att vi kommer att sätta in kärnvapen, tillade han.

Achmad Zakajev, representant för den tjetjenske separatistledaren Aslan Maschadov i Storbritannien, tolkade uttalandet som att Ryssland förbehåller sig rätten att mörda tjetjener i väst.

- Det är ett hot mot Europa. Jag utesluter inte att vad de gjorde i Qatar kan de försöka göra i vilket europeiskt land som helst, sade Zakajev till Reuters.

Två ryska agenter har dömts i Qatar för att ha dödat den tjetjenske expresidenten Zelimchan Jandarbijev i februari.

Belöning

På onsdagen meddelade ryska säkerhetstjänsten FSB att man höjer belöningen till den som bistår med information som leder till "neutralisering" av Maschadov och krigsherren Sjamil Basajev till 300 miljoner rubel, motsvarande 77 miljoner kronor.

Maschadov är en moderat separatistledare som valdes till Tjetjeniens president under mellankrigstiden 1997. Många tjetjener ser honom fortfarande som republikens rättmätige president. Han fördömde gisslantagarna i Beslan.

Basajev däremot leder den extrema falangen i den tjetjenska separatiströrelsen. Han har tagit på sig flera blodiga terrordåd i Ryssland de senaste åren.

Demonstration

I Nordossetien demonstrerade flera tusen personer på det centrala Frihetstorget i Vladikavkaz. De krävde att Nordossetiens president Aleksander Dzasochov, Nordossetiska regeringen och alla chefer och vicechefer för säkerhetsorgan i republiken avgår efter det förödande gisslandramat förra veckan.

Dzasochov talade till demonstranterna från en balkong i parlamentsbyggnaden och lovade att avskeda regionens regering inom två dagar.

- Ni vill att jag ska svara på om jag tänker avgå eller inte - jag funderar på det, sade han.

Den nordossetiske presidenten har blivit starkt kritiserad för sin hantering av gisslandramat i Beslan. I synnerhet för att han inte gick in i skolan och förhandlade med terroristerna, vilket de krävde.

Kritik

Åtta människorättsorganisationer, bland annat Amnesty och Human Rights Watch, uttryckte på onsdagen oro över att den ryska regeringen dolt omfattningen av terrordramat, genom att till exempel uppge fel siffra över antalet gisslantagna. Fram till stormningen sades det att det fanns 354 personer i skolan, men nu är den officiella siffran över 1 200.

Norge har erbjudit sig att bygga en ny skola i Beslan, rapporterade AFP. I tisdags sände Norge ett fraktplan till Ryssland med tre ambulanser och annat medicinsk utrustning.

Joanna Kurosz/TT