Sista mötet: Jag är rädd

Radio- och tv-mannen till Aftonbladet - två veckor före sin död

1 av 2 | Foto: kai rehn
EN SISTA HÄLSNING En sista hälsning från kollegorna på Radio Värmland i Karlstad. - Vi hedrar Ulf med den här bilden från Trädgårdsdags 25-årsjubileum på Liseberg i maj i år, säger kanalchefen Ulla Wallden på Radio Värmland i Karlstad. I går ringde hon runt och bokade av planerade inspelningar där Ulf Schenkmanis skulle ha medverkat. Ljudteknikern Örjan Bengtsing har i många år skött det tekniska bakom trädgårdsprogrammet som genom åren lockat 1 miljon lyssnare varje vecka.
NYHETER

KARLSTAD

Klockan 01.20 natten till i går sändes reprisen av det allra sista "Trädgårdsdags" i radions P 1.

Fem minuter tidigare somnade programmets skapare Ulf Schenkmanis, 70, för alltid.

För bara några dagar sedan talade Ulf Schenkmanis med sin parhäst och programkollega, trädgårdskonsulent Lars-Eric Samuelsson, 82.

- Ulf ringde från sjukhuset i fredags för att prata jobb som vanligt. Men jag hörde att hans krafter började svikta, rösten var svag och han undrade lite försiktigt om jag kunde tänka mig att genomföra ett planerat helguppdrag ensam.

Förstod allvaret

- Då förstod jag att slutet var nära, säger Lars-Eric Samuelsson.

I maj opererades Ulf Schenkmanis, ena njuren togs bort sedan läkarna upptäckt en illa placerad cancertumör.

Rehabiliteringen gick oväntat bra, efter bara två veckor var han tillbaka i "Trädgårdsdags".

- Under sommaren körde vi som vanligt, både live och studioprogram, berättar produktionsassistent Gunilla Anderson och ljudteknikern Örjan Bengtsing, teamet bakom succéprogrammet.

Samma team fanns på plats när det som skulle bli Ulf Schenkmanis och Lars-Eric Samuelssons allra sista trädgårdsduell, spelades in i ett meditationsrum på sjukhuset i Karlstad.

Då, för 14 dagar sedan, fick också Aftonbladet vara med och Ulf Schenkmanis berättade i en intervju om rädslan för vilken vändning hans sjukdom plötsligt tagit:

- Jag har inte mått så där görbra de senaste veckorna, min aptit är borta, jag går ner i vikt på ett oförklarligt vis.

När vi skildes vid den stora blomsteruppsättningen utanför sjukhuset sa han:

- Jag är rädd för hur det här ska sluta, det känns som om jag är inne i ett slags nedräkning.

Hade barnen hos sig

De två program som spelades in på sjukhuset sändes som vanligt de efterföljande lördagarna. Men redan i fredags orkade Ulf Schenkmanis inte längre tala med sina vänner och kollegor.

I helgen samlades de närmaste anhöriga på sjukhuset bland dem döttrarna Lill, 42 och Pia, 41. De fanns hos sin far fram till slutet.

Ebba von Essen