"Låt 6-årige Amiran och familjen få återvända till Sverige"

NYHETER

MALMÖ

Sexårige Amiran och hans föräldrar är på flykt efter gisslandramat i Beslan.

Nu kämpar Svenska Tjetjenienkommittén för att familjen ska komma till Sverige för att få en ny asylprövning.

Foto: ALL OVER PRESS
Pappa Mouharbek Dougujev, Amiran och mamma Angela.

I somras avvisades Amiran Dougujev och hans föräldrar från tryggheten på flyktingförläggningen i Hofors.

På sin första skoldag förra onsdagen var han en av alla de barn som togs som gisslan av tjetjenska terrorister på Skola nummer 1 i Beslan i Nordossetien.

Lyckades fly

Mitt under värsta skottlossningen lyckades han fly genom ett fönster i gymnastiksalen och sprang till sin mamma Angela som väntade bakom avspärrningarna.

Hans pappa Moukharbek var i Ingusjien, där han tvingats bo sedan familjen avvisades från Sverige, och kunde först i måndags återförenas med sin familj.

Men helvetet för Amiran var inte över med gisslandramat. Tillsammans med sina föräldrar tvingades han lämna Beslan eftersom de inte kände sig trygga där längre.

Våld riktas mot alla

Amirans pappa Moukharbek är nämligen ingusjier med tjetjensk bakgrund. I Beslan riktas vreden efter det blodiga gisslandramat nu mot alla tjetjener.

Svenska Tjetjenienkommittén är mycket kritisk till utlänningsnämndens beslut att avvisa familjen, som innebar att den splittrades.

Jens Westlund på Utlänningsnämnden säger:

- Svenska myndigheter kan inte ta ansvar för andra människors äktenskap. Det ansvaret ligger i första hand på deras hemländer.

Tidigare:

Per-Ola Ohlsson