Hovet stoppar bild på kungen

"Ingen ska kunna utnyttjas mot sin vilja"

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
Bort med kungen! Riksmarskalksämbetet tvingar nu ägaren Hokan Pettersson på KGB Restaurang och Bar i Stockholm att ta bort en bild som visar kungen och drottningen under ett besök i forna Sovjetunionen. Bilden som hängde i skylten anses vara förbjuden marknadsföring.
NYHETER

Bilder på den kungliga familjen får inte användas hur som helst.

Det har restaurangen KGB fått erfara.

Krogens ägare tvingas nu plocka bort en bild från skyltfönstret då den anses vara otilllåten marknadsföring.

Hokan Pettersson är en av ägarna till KGB i centrala Stockholm. Han försäkrar att han inte alls haft för avsikt att utnyttja kungen och drottningen i sin marknadsföring.

Med Brezjnev

- Men vi plockar naturligtvis bort bilden direkt efter detta, men jag tycker det är tråkigt, säger han.

Fotot togs under ett statsbesök i Sovjetunionen på 1970-talet. Under kalla kriget. När kungen och drottningen togs emot av kommunistledaren Brezjnev.

- För oss är det Sovjet som är marknadsföringsidén, inte kungaparet. Bilden hade vi i fönstrets dekor för att den är historisk.

Från Riksmarskalksämbetet har man ingen förståelse för synpunkterna:

- Man får helt enkelt inte använda bilder på några personer i reklam utan att den som är avbildad gett sitt godkännande, säger kanslichef Christer Lignell.

- Det spelar ingen roll om det är du, jag eller kungen som är på bilden. Lagstiftningen är glasklar. Ingen ska kunna utnyttjas vid marknadsföring av varor och tjänster mot sin vilja.

Kan ge tillstånd

Hovet kan ge specialtillstånd för företag att använda kungliga porträtt. Men det sker ytterst sällan. Att göra ett undantag för KGB är inte aktuellt.

- Nej, av den enkla anledningen att det då kommer att öppna för alla andra att använda kungafamiljen i den här sortens sammanhang.

Har använts flera gånger

Thomas Gustafsson