Bombdåd nära Australiens ambassad

Kan ha kopplingar till al-Qaida

Foto: ap
Förödelsen var stor efter bombdådet i Jakarta.
NYHETER

En kraftfull bilbomb exploderade nära Australiens ambassad i indonesiska Jakarta på torsdagen.

Nio människor dödades och 182 skadades, uppger nyhetsbyrån AFP.

Misstankarna riktas mot en terrorgrupp med kopplingar till al-Qaida.

Foto: ap
Polisen intervjuar sårade efter attacken i Jakarta.

   En djup krater gapade på torsdagen framför byggnaden. Det höga metallstängslet runt diplomatkvarteret hade slitits sönder i explosionen. Flera bilar och motorcyklar helförstördes och fönster i de omkringliggande höghusen blåstes ut. Såväl polisen som den australiske utrikesministern Alexander Downer sade att det handlade om en terroristattack riktad mot Australien.

Australien stödde USA inför kriget i Irak och skickade även trupp till koalitionsstyrkorna på plats.

– Misstankarna riktas mot en grupp med al-Qaida-association. Hade detta varit en intern gruppering hade man riktat sig mot lokala byggnader och mjuka mål. Det här var mer ett symboliskt dåd än ett försök att få så många dödsoffer som möjligt, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert.

Varnade för attacker

Ingen inne på ambassadområdet skadades, men vakter vid grinden dödades. Inga utlänningar ska finnas med bland dem som dödats i explosionen, däremot är fem av de skadade från andra länder.

  Det är ännu inte säkert vem som låg bakom dådet men Australien, USA och flera andra länder har nyligen varnat för att militanta muslimer kan planera attacker i Indonesien.

I samma kvarter som torsdagens explosion dog tolv människor i en självmordsattack mot ett hotell förra året. 2002 dödades över 200 människor i en attack mot två nattklubbar på turistön Bali, av dem var 88 från Australien.

– Det här var nästan på årsdagen av attacken mot hotellet. Indonesien har haft terrorattacker varje år sedan 2002, säger Ranstorp.

  Misstankarna riktas mot gruppen Jemaah Islamiyah och Azahari Husin, som ska ha legat bakom Bali-dådet. Gruppen kopplas till Usama bin Ladens terrornätverk al-Qaida.

Det finns flera lokala grupper i Indonesien som ingår bland det som Ranstorp kallar jihadisterna. Men i det här fallet riktar sig misstankarna mot en grupp med internationell karaktär, på grund av valet av måltavla. Det var mer en symbolisk handling än ett försök att sprida massdöd och destabilisera det indonesiska samhället.

Säkerhet höjs inför 11 september

Enligt Ranstorp verkar det inte finnas några direkta kopplingar mellan dagens terrordåd och treårsdagen av attackerna i USA den 11 september. Men inför datumet skärps säkerheten på flera håll.

– Datumet sammanfallet ju dessutom med uppladdningen inför det amerikanska valet.

Enligt Ranstorp finns det två olika sorters grupperingar med kopplingar till al-Qaida som planerar dåd runt datumet.

– En grupp planerar strategiska operationer i USA innan eller i samband med valet. Just nu har man en exceptionell säkerhetsnivå i USA och det pågår en febril klappjakt på misstänkta. En annan grupp inriktar sig på mer småskaliga operationer med regional och lokal anknytning, men som ideologiskt ligger under al-Qaida.

Europeiska mål

Även Italien, Storbritannien och Frankrike ses som tänkbara mål för en terrorattack den 11 september.

– Det har att göra med deras truppinsatser i Irak och deras kamp mot jihadister internationellt, säger Ranstorp.

Däremot uppmanar han ingen att undvika några särskilda platser på lördag.

– Procentuellt sett är risken liten. Själv ska jag flyga den 11:e. Säkerheten är ju högst på symboliska datum och där det finns hotbilder. Kanske är man mest säker om man sätter sig på ett flyg till USA det här datumet, det finns ett enorm säkerhetspådrag, säger han.

Tove Wennergren