”Har han en kniv i fickan?”

Mona Sahlin djupt skakad av överfallet

Foto: ulf höjer
OTRYGG - MEN INTE RÄDD Hennes vän mördades – själv har hon attackerats av en våldsman. I går kom Sahlin utan livvakter till ett möte i Stockholm: ”Jag litar på att de som ska skydda mig gör rätt bedömning.”
NYHETER

Överfallet på Mona Sahlin var helt oprovocerat.

Attacken visar att svenska toppolitiker fortfarande lever med stora risker – trots att skyddet har stärkts.

– Det enda jag tänkte var ”Har han en kniv i fickan, har han en kniv i fickan?” säger hon.

Foto: lars rosengren
Anna Lindh blev 46 år.

Säkerheten för de folkvalda har debatterats flitigt det senaste året. Priset för det öppna svenska samhället har ansetts för högt. Allt fler har krävt att skyddet förbättras.

Integrationsminister Mona Sahlin, 47, var en av Anna Lindhs bästa vänner. Också hon har drabbats av oprovocerat våld. Nu talar hon för första gången ut om vad som hände i mitten av april i år.

Känsla av otrygghet

Hon var på Folkets hus i Norrköping för att presentera vårbudgeten. Trots att Anna Lindh mördats på NK bara sju månader tidigare saknade Mona Sahlin livvakter. Vid hennes sida fanns bara två medarbetare från regeringskansliet.

Plötsligt trängde sig en okänd man fram och frågade ”Är du Mona Sahlin?”. När hon svarade ja blev mannen aggressiv och slog till henne.

– Det var jätteobehagligt. Hade det hänt innan Anna hade jag blivit arg för att någon slog mig på axeln. Det enda jag nu tänkte var ”Har han en kniv i fickan, har han en kniv i fickan?”.

Mannen lyckades smita i väg. I dag ligger ärendet hos Säkerhetspolisen.

Efter 25 år i politiken är Mona Sahlin van vid hot men hon blev ändå djupt skakad. Mordet på Anna Lindh har skapat en ny känsla av otrygghet.

– Allt har fått ett annat allvar runt sig.

Trots det som hänt har hon bestämt sig för att inte vara rädd.

I går talade hon i Immanuelskyrkan i Stockholm med anledning av den sydafrikanska kvinnodagen. Hon anlände i statsrådsbil, men saknade livvakter.

– Jag litar på att de som ska skydda mig gör rätt bedömningar. Den dagen jag känner annorlunda ska jag inte sitta på det här jobbet, säger hon.

Trots att det fortfarande finns tillfällen då politikerna är oskyddade har säkerheten stärkts.

Säkerhetspolisen har bland annat förbättrat sina kontakter med partierna.

– Vi som ordnar politiska möten måste veta vad det finns för skydd och hur vi kan förhindra hotfulla situationer, säger socialdemokraternas avgående partisekreterare Lars Stjernkvist.

Vaktas av allmänheten

I dag får politikerna även hjälp av vanliga människor.

– När jag går någonstans är det väldigt många som tittar runt mig, bakom mig och vid sidorna. Folk kan komma fram och säga ”Du, den där som går där borta, vi håller ett öga på honom, han ser konstig ut”, säger Mona Sahlin.

Varje livvakt kostar omkring en miljon om året. Säpo vill öka styrkan med 100 personer. Justiteminister Thomas Bodström, ytterst ansvarig för Säkerhetspolisen, betonar att det inte är en ekonomisk fråga.

– Kostnaden för en livvakt är en försvinnande liten summa för statsbudgeten. Kommer man fram till att det behövs mer pengar så kommer inte regeringen att hindra det, säger han.

Läs mer

Ett år har gått sedan mordet på utrikesminister Anna Lindh. n n I två dagar granskar Aftonbladet hur Sverige har påverkats. I dag undersöker vi skyddet av svenska toppolitiker. I morgon: Så har politiken förändrats.

Anette Holmqvist, Elisabeth Marmorstein