Fångarna flydde – på grund av en orkan

Orkanen Ivan sprider död och kaos i Karibien

Foto: ap
Orkanen Ivan har orsakat stor förödelse på Grenada.
NYHETER

Två våldsamma orkaner har redan skakat Florida och Karibien.

Nu sprider orkanen Ivan – den kraftigaste hittills i år – död och kaos i området.

Minst 15 har omkommit och en rad fångar är på fri fot sedan ett fängelse förstörts.

Foto: reuters
Satellitbilder visar den mäktiga orkanen.

Årets orkansäsong är den värsta på mycket länge. De karibiska öarna och USA:s södra spets har drabbats hårt – och det är inte över än.

På tisdagen träffade Ivan land för första gången och sedan dess har den bara tilltagit i styrka. Orkanen klassas nu som kategori 5 – på en femgradig skala – med vindar på över 249 km/h. Och den har redan vållat enorm förödelse.

Grenada hårdast drabbat

Människoliv har krävts på Barbados, Tobago och i Venezuela. Men hittills är Grenada värst drabbat.

Minst nio människor dödades när orkanen svepte in över ön och träffade huvudstaden St. George med vindar på över 200 km/h.

Grenadas premiärminister Keith Mitchell säger till BBC att 90 procent av byggnaderna på ön skadats och kaotiska scener rapporteras. Ivan träffade öns gamla fängelse, som skadades svårt och ett flertal fångar befinner sig fortfarande på fri fot.

Bland dem ska deltagare i den statskupp, som 1982 fick USA att invadera ön, finnas. Och samtidigt rapporteras hur invånare beväpnat sig för att skydda sig mot plundring.

Når USA till helgen

I morgon väntas Ivan träffa Jamaica, till helgen kan den drabba Kuba och prognosen visar att den slår mot Florida på tisdag. Och nu sprids oron och rädslan.

Bara i Florida har två av säsongens orkaner vållat den värsta förödelsen på decennier. Skadorna efter Charley uppgår till 7.4 miljarder dollar och bedömningar visar att Frances kan kosta mellan 2 och 10 miljarder dollar. Därmed kan de bli två av historiens dyraste, endast överträffade av orkanen Andrew 1992.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM